Skip to content

Article: Yin Yoga under anklage

Yin Yoga under anklage

Yin Yoga med Trine Hedegaard - Det bør du vide om Yin Yoga (Paul Grilley Style) - www.trinehedegaard.dk

Siden Yin yoga er blevet populært - ikke bare her hjemme - men over hele verden, kommer der af og til kritiske røster frem. Ofte er bekymringen, om vi har godt af de dybe Yin stræk. Yang (eller mere dynamisk) yoga styrker musklerne og forbedrer blodcirkulationen gennem kroppen, mens vi i Yin yoga styrker mobiliteten ved at belaste og dermed hydrere de dybere bindevæv. De seneste års øgede fokus på og studier i fascia eller bindevæv, har betydet, at mange fysioterapeuter og kropsbehandlere er begyndt at anbefale Yin Yoga til at slippe dybere spændinger og til at skabe ro i nervesystemet. En af de afgørende grunde til dette er netop på grund af, at vi i Yin Yoga holder stillingerne over længere tid (typisk 3-5 minutter men dog aldrig længere tid end kroppen kan rumme).

Ofte oplever jeg, at det er to lejre, der kaster mudder i modsatte retning uden rigtig at have sat sig ind i, hvad de forskellige yogaretninger kan. Dem, der kan lide Yin Yoga - og dem, der foretrækker dynamisk (Yang) yoga.

For mig handler det ikke om enten eller.

Vi har brug for begge dele. Både Yin og Yang. Særlig når vi bliver ældre, og her taler jeg til alle os, der er 35+ år, for der begynder vores dybere bindevæv langsomt at tørre ud, hvis vi ikke har en praksis som Yin, hvor vævene hydreres indefra, når dybere spændinger slipper og blodcirkulationen genetableres. Selv sørger jeg for at have både Yin og Yang elementer i min bevægelses praksis regelmæssigt, fordi jeg ønsker at bibeholde min styrke OG min mobilitet så mange år frem som muligt.


Gennem de sidste 15 år har jeg studeret Yin Yoga, funktionel bevægelse, mindfulness, taoisme, fascia mv. med både Sarah Powers & Paul Grilley  - og jeg har undervist i Yin & Slowflow Yoga de sidste 18 år. Jeg er ikke i tvivl. Yin & Yang Yoga har begge deres berettigelse. Jeg har mærket resultater i min egen krop og set det i mine elever - og i mine læreres for den sags skyld, som har praktiseret Yin Yoga som en del af deres daglige praksis i mere end 40 år, og når jeg ser på dem, er det motivation nok til at blive ved. 

Dette blogindlæg er en respons på kritikken af Yin Yoga som ekstrem, passiv og farlig. Jeg opfatter på ingen måde Yin Yoga som ekstrem. Det skulle da lige være ekstremt tiltrængt til:

1) At skabe modvægt i en hektisk hverdag

2) At sikre god mobilitet i krop, hvor de dybere bindevæv har brug for belastning, så de hydreres og bibeholder så stor en del af deres bevægelsesudslag (ROM) så lang tid som muligt. Dette muligøres ved de længereholdte Yin stræk, hvor vi typisk sidder alt fra 2-5-10 minutter - men selvfølgelig aldrig uden at tjekke ind med kroppen undervejs. Jeg kunne aldrig finde på at presse nogen til at blive i en stilling i længere tid, end det føles godt for dem. Er man i tvivl, er det ALTID bedst at lytte til kroppen og komme ud at stillingen. 

Nåh, men tilbage til "anklagepunkterne":

Det er en udbredt misforståelse at Yin Yoga kommer fra den kinesiske Kung Fu mester, Paulie Zink. Dette er dog ikke tilfældet. Paul Grilley, ikke Paul Zink, udviklede Yin Yoga som en yogastil, og Sarah kom op med navnet.

Paul Grilley studerede for en kortere periode på under et år med Paulie Zink. Herfra tog Paul de passive elementer med videre, og i mikset tilføjede han Traditionel Kinesisk Medicin (TCM) til en forståelse af den energetiske effekt, som både Paul og Sarah studerede over en lang årrække med japaneren Dr. Hiroshi Motoyama og en moderne funktionel anatomisk forståelse fra hans anatomiske studier.

Dette placerede Yin Yoga ind i en solid yogisk tradition.

Paulie Zink underviser også i en passiv yogastil, som er taget fra hans baggrund indenfor kampsport. Han kaldte den i mange år Taoist Yoga, men efter at Paul Grilley og Sarah Powers udviklede Yin Yoga som en praksis, der har vundet indpas verden over, er Paulie Zink også begyndt at kalde sin yoga for Yin Yoga, men det er IKKE den samme praksis, som Paul Grilley og Sarah Powers har udviklet og givet navnet Yin Yoga.

Jeg studerer fortsat med både Sarah Powers & Paul Grilley, og jeg er en af deres seniorlærere. Med hånden på hjertet kan jeg sige: 

Yin Yoga, som jeg kender den, er på ingen måde ekstrem.

Yin Yoga, som jeg kender den, er blid og meditativ.

 

I Yin Yoga kan alle være med. Både begyndere og øvede.

 

Vigtigheden af at gå hos en veluddannet Yin underviser:

En dygtig Yin Yoga underviser kender til funktionel anatomi, og ved hvordan man tilpasser de cirka 25 Yin Yogastillinger til forskellige kroppe – fremfor at tilpasse kroppen til yogastillingerne med stor fare for skader.

En dygtig Yin Yoga underviser guider eleverne ind i en passende intensitet (ca. 70%), som ikke må føles smertefuld (eller ekstrem).

En dygtig Yin Yoga underviser vil aldrig anbefale ekstreme stræk, men guide eleven til at komme ud, hvis et stræk føles for intenst.

En dygtig Yin Yoga underviser ved, at alle væv har brug for at blive belastet. Også led og ligamenter. Det er kun hvis vores væv belastes, at de bibeholder deres vitalitet. Hvor meget belastning kan de tåle, spørger du? Meget mere end vi påfører dem i en passiv Yin Yogapraksis. Vi har alle brug for yin og yang belastning. Vi har brug for mobilitet og styrke. Det rette miks afhænger af den enkelte. 

Ingen praksis er for alle. Prøv dig frem. Find en dygtig underviser, som er uddannet specifikt i Yin Yoga i minimum 200 timer.

Er du blevet nysgerrig, så er du mere end velkommen på en af mine Yin Yoga workshops eller Yoga Alliance godkendte 200-timers modulopbyggede Yin Yoga uddannelse.

 

Tidligere på året blev jeg interviewet af Julia Lahme, til en snak om blandt andet Yin Yoga, bindevæv og kvindeliv. Du kan læse med HER

Savner du inspiration til Yin Yoga hjemme på stuegulvet, så har jeg lavet et par Yin Yoga sekvenser med billeder og letter instruktioner lige til at gå til.

Jeg vil elske at guide dig på yogamåtten, du finder min Yogakalender HER

KH Trine

Læs mere

Trine Hedegaard spurgte Sarah Powers om 'mig-tid' og værdien af alenetid, Yoga Retreat, www.trinehedegaard.dk
Mindful living

Giver 'mig-tid' dig dårlig (mor)-samvittighed?

Hvor megen tid har du til dig selv? Altså tid, hvor du kan gøre LIGE, hvad du har lyst til? For nyligt hørte jeg en ekspert i arbejds- og privatbalance sige, at de fleste børnefamilier typisk inge...

Læs mere
TRINE HEDEGAARD // Guidet Afslapnings-audio
Mindful living

Træt af at være træt?

Er du også træt af at rende rundt og være træt hele tiden? På denne årstid kan vi ikke rende fra mørket, men vi kan gøre noget ved den træthed, som typisk indfinder sig hos de fleste af os. Selv ...

Læs mere