Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Julia Lahme spurgte mig: "Hvad er der med yoga og kvinder over 40?"

yoga interviews

Julia Lahme spurgte mig: "Hvad er der med yoga og kvinder over 40?"

For nylig satte Julia Lahme mig stævne til en snak om kvinders hang til yoga. Det kom der dette interview ud af:

Julia: Hvordan blev yoga til en passion og levevej for dig?

Trine: Mit første møde med yogaen var under et 6-måneders traineeophold i New York i år 2000 i forbindelse med mine cand. merc. studier. Et møde der udviklede sig til en sand livspassion. Det var ikke kærlighed fra første solhilsen. Jeg syntes, det var vildt hårdt, og min krop var mega stiv. Men der gik ikke lang tid, før jeg kunne mærke yogaens effekt og en helt ny kropskontakt.

Inden jeg valgte yogavejen på fuldtid, arbejdede jeg med international marketing for et dansk designfirma, hvor jeg rejste rigtig meget. Flere gange om måneden var jeg afsted på spændende opgaver. Bagsiden af medaljen var en dyb rastløshed. Der hjalp yogaen mig med at skabe åndehuller, hvor jeg bedre kunne mærke mig selv og finde ind til en større ro indeni.

Men det var først, da jeg var på barsel med mit første barn, at min yogapassion for alvor tog fart. Mens jeg var på barsel besluttede jeg, at jeg ville skifte spor og uddanne mig til yogalærer. Derfor lokkede jeg min mand med til Stockholm og bo et par år, mens jeg tog min første yogalæreruddannelse. Det blev starten på et helt nyt kapitel.

De sidste 15 år har jeg specialiseret mig i mindful langsom yoga: Yin Yoga, Slowflow Yoga og Mindfulness meditation. Yoga i et tempo, hvor vi kan nå at mærke, hvad der sker indeni, så vi ikke ender med at tage det høje tempo fra hverdagen med ind på yogamåtten.

I dag afholder jeg udover mine ugentlige yogahold også Yin Yoga Trainings, workshops og retreats rundt om i Danmark.

 

Julia: Hvad tiltrækker dig ved yinyoga?

Trine: Yin Yoga er fantastisk til at bringe lidt langsomhed ind i en travl hverdag med højt tempo og mange bolde i luften. 

Selv begyndte jeg at lave Yin Yoga, da jeg lige blevet mor for anden gang. Det føltes som ren luksus at få lov at sidde i stillingerne i flere minutter ad gangen, som man gør i Yin Yoga, modsat de mere dynamiske yogaformer, hvor man hele tiden er på vej videre til den næste stilling.

Yogamåtten blev mit helle, hvor jeg kunne tune ind og mærke, hvordan jeg havde det. Og sådan er det stadig.

Derudover er Yin Yoga også fantastisk - særlig for os over 40. Fra slutningen af 30’erne begynder vores dybere bindevæv nemlig at dehydrere og blive mindre mobilt, med mindre vi ved, hvordan vi skal træne dem. Når vi bliver i stillingerne i Yin Yoga giver det mulighed for at dybere spændinger kan slippe, så der kan komme en bedre blodcirkulation gennem kroppen, som hydrerer vævene – og får dig til at føle dig bedre tilpas.

 

Julia: Jeg læste for nyligt at en livsstilsekspert mente at yoga næsten er blevet en kliché for alle os kvinder i 40-erne; men hvorfor tror du vi er så tiltrukkede af det?

Trine: Jeg tror, rigtig mange kvinder er tiltrukkede af yogaen, fordi den giver os et helle, hvor vi bliver inviteret til at guide opmærksomheden indad. Den får os ud af to-do-listerne i hovedet og ned i kroppen, så vi bedre kan mærke os selv, og hvordan vi har det.

Og så tror jeg også, at det handler om, at vi indser, at vi har brug for at lære at balancere vores energi, vores yin og yang. I 40’erne har vi indset, at vi ikke har uanede energiressourcer, og at vi har brug for at lære metoder til at balancere vores energi og fylde energidepoterne, inden alarmlamperne blinker rødt. I 20’erne er vi ustoppelige og tror vores energiressourcer er uudtømmelige. I 30’erne erkender vi i de sene nattetimer med et barn på armen og en deadline på jobbet, at selv vi kan møde muren. Så når ungerne bliver større og vi igen får lidt tid for os selv, der omkring de 40, så søger vi efter metoder til at genoplade vores vitale energi.

Når vi begynde at komme regelmæssigt på yogamåtten, så kommer yogaen lige så stille under huden på en, og den guider os ind til kernen af det, vi har allermest brug for at kigge på. 

Julia: Hvad er - i din erfaring - den vigtigste vi (kvinder) kan lære af yogaen?

Trine: Yogaen kan lære os at sætte tempoet lidt ned. Vores moderne livsstil bygger på en forventning om, at vi er i højt tempo og tilgængelige hele tiden. Det kan vi ikke holde til. Vi brænder sammen. Sådan helt bogstaveligt.

Selvomsorg er ikke en luksus men en nødvendighed. På yogamåtten kan vi lære at passe godt på os selv og vores energiressourcer. Vi lærer at cleare hovedet og mærke kroppen og tage ansvar for, at vi trives og har det godt.

Det er ikke et egoistisk projekt. Tværtimod. Jo bedre vi kan tage vare på os selv, jo bedre kan vi være tilstede og tage del i verden omkring os. 

Julia: Hvor skal man begynde? Hvis man er nervøs for at gå i gang?

Trine: Hav tålmodighed med dig selv. Yoga er lidt som et nyt sprog, hvor du skal lære at kommunikere med din krop på nye måder. Det handler ikke om, hvordan det ser ud, men i hvordan det føles.

Er du ny på yogamåtten, så vil jeg helt klart anbefale dig at finde et yogastudie i nærheden af, hvor du bor. Prøv nogle forskellige yogatimer og nogle forskellige instruktører – så du finder det rette miks til dig og dine behov.

 

 

Kilde: Julia kan noget med ord, og hendes blog er fyldt med inspirerende læsning. Du finder hende lige her: www.julialahme.dk

Læs mere

Yin Yoga: når du ikke orker mere - Trine Bredal Hedegaard, Yogini Yoga
Mindful living

Jeg orker ikke mere!

Kender du de dage, hvor følelsen af at være tømt for energi og ikke orke mere overskygger alt andet?

Læs mere
Yin Yoga: når du ikke orker mere - Trine Bredal Hedegaard, Yogini Yoga
Mindful living

Jeg orker ikke mere!

Kender du de dage, hvor følelsen af at være tømt for energi og ikke orke mere overskygger alt andet?

Læs mere