Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Føler du dig stuck? Så fortvivl ikke

Mindful living

Føler du dig stuck? Så fortvivl ikke

Føler du dig stuck? Balancer nervesystemet med Yin Yoga // Trine Hedegaard

Vores sympatiske nervesystem er vores kæmp-eller-flygt respons. Det sætter kroppen i stand til at klare akut belastning. Stress, angst og fysisk belastning fører til aktivering af det sympatiske nervesystem. Når det sympatiske nervesystem er aktiveret, reagerer kroppen som om, der er fare på færde. For mange af os, der lever i en stresset hverdag, kan det resultere i en kronisk aktivering. 

I denne situation er vi reaktive, føler os under konstant pres og vi har svært ved at forholde os til ny information og viden. Hvis du har oplevet nogen (måske dig selv?) overreagere - har du været vidne til en tilstand i nervesystemet. Mange af os er stuck her.

Vi taler ofte om, at yoga gør os fleksible fysisk, men jeg oplever også, at vi får en større fleksibilitet i vores nervesystem, så vi bedre bevidst kan skifte mellem de to. At være på og præstere – og at kunne slappe af og finde ro bagefter.

At kunne aktivere afslapningsresponsen mere bevidst, er nøglen til at blive un-stuck.

Det parasympatiske nervesystem er modsætningen. Den udgør vores regenererende hvile-og-fordøjelses respons. Når denne del af nervesystemet er aktiveret, lægger det en dæmper på den sympatiske belastning, og vi føler os afslappede, rolige, har adgang til vores kreativitet og kan danse med livets ups-and-downs uden at gå i baglås. 

Okay, hvordan aktiverer jeg afslapningsresponsen, tænker du måske?

Her kommer et par af mine foretrukne metoder: 

Log af & gå udenfor – når vi logger af alle vores devices: computeren og mobilen, så giver vi nervesystemet ro. Helt ned til 20 minutter har en målbar effekt. Du kan læse om, hvordan du tager en digital detox her. 

Breathe Baby – sæt dig med lukkede øjne og en hånd på maven og fokuser på dit åndedræt i 3-5 minutter. Forlæng ind- og udåndingen til at vare ca. 5-6 sekunder hver. En blød langsom vejrtrækning og mærk den direkte effekt på måde krop og sind. Er du interesseret i at lære teknikker til at arbejde med dit åndedræt, så læs med nedenfor. 

Insight meditation – træner vores evne til at være med det, der sker med en venlig opmærksomhed uden at fare op. Det er både en metode til at give os selv en pause, men også en måde at begynde at arbejde mere bevidst med vores mindset og reaktive mønstre på. På mine yogaklasser guider jeg altid en kortere meditation, inden vi går igang med de fysiske stillinger. 

Tag en morfar – ja noget så enkelt som at tage dig slapper 10-20 minutter midt på dagen. Du kan tage en lur, eller du kan prøve den guidede afslapningsaudio, som jeg har indspillet. Den er downloadet mere end 3000 gange, så noget tyder på, at den virker. Du finder den HER 

Yoga – føler du dig stuck eller stresset, så prøv Yin Yoga. Modsat de mere aktive yogaformer, som aktiverer det sympatiske nervesystem, så har Yin Yoga, en eminent evne til at aktivere det parasympatiske nervesystem og få os ned i gear. Det er derfor, jeg ofte kalder Yin Yoga for min medicin. Ønsker du inspiration kan du finde flere 15-20 minutters Yin Yoga-pas her. Eller kom med på en live klasse eller workshop (se Yogakalenderen for kommende events).

 

Når det handler om at balancere nervesystemet, så er det en god idé med en daglig praksis. Om det så bare er 10 minutter, så vil du mærke, at det har en effekt. Gentagelser og commitment er vigtige parametre.

Jo flere gange du øver dig, jo nemmere bliver det at finde ro. Og med øvelsen kan du tage roen, som du kultiverer på yogamåtten med ud i din hverdag.

 

God fornøjelse, Trine

 

Læs mere

Kombinerer Soma, Yoga & Mindfulness // Trine Hedegaard
Mindful living

Tilståelser fra en Somanaut

Det er, hvad det er... Jeg leger Somanaut. Ligesom astronauten, der udforsker det ydre rum. Har jeg dedikeret min opmærksomhed til at...

Læs mere
Er du en adrenalin junkie?
Mindful living

Er du en adrenalin junkie?

Så er du ikke alene. Det var jeg. Det gik først for alvor op for mig, da jeg var midt i 30'erne, hvor vores energiressourcer begynder at være brugt op.

Læs mere