Er du en adrenalin junkie?Så er du ikke alene. Det var jeg. Det gik først for alvor op for mig, da jeg var midt i 30'erne, hvor vores energiressourcer, som vi kan køre 150 kilometer i timen på gennem vores ungdom, begynder at være brugt op.

Vi lever i en verden, hvor tempoet er højt, og det er næsten umuligt ikke at blive revet med. Den høje fart sniger sig ind under huden på os, ofte uden at vi bemærker det, for det føles velkendt. Men farten har det med at sætte sig i kroppen som spændinger, rastløshed og tankemylder.

Sådan var det også for mig. Jeg søgte fart og intensitet, for alt andet virkede kedeligt. Derfor var det heller ikke overraskende den hurtige og hårde yoga, som jeg startede med. Uden at gennemskue at den (over)stimulerede mit sympatiske nervesystem, men trods alt fik den mig mere ned i kroppen. Efter et par år i overhalingsbanen begyndte jeg at kunne lave skiftet til en mere langsom og rolig yoga stil: Yin Yoga.  

Yin Yogaen hjalp mig, med dens fokus på langsomhed og indadvendthed, med at forstå værdien af balancere min energi, samt at det er en daglig praksis. For vi bliver utroligt let fanget ind af to-do-listerne og bliver afhængige af adrenalin-kicket af at være på hele tiden. Men det er kortsigtet for over tid dræner det os for energi og laver rod i hormonerne. 

Derfor begyndte jeg at studere Yin Yoga og Mindfulness. Og hvad jeg lærte der, begyndte jeg at tage med ind i min mere aktive yogapraksis - og med uden for yogamåtten. Min Yin begyndte at informere min Yang, og det gjorde hele forskellen. Stik imod hvad jeg tidligere havde lært. Jo mere jeg prioriterede tid på Yin-måtten, jo bedre blev jeg til at slappe af, og jo mere ro og overskud fik jeg. 

Det er derfor, du ofte hører mig sige, at min yoga er min slow-down medicin.

For Yin Yoga og meditation aktiverer det parasympatiske nervesystem og balancerer hjernens kemi. Det giver mentalt og fysisk overskud. Det er egenlig ret enkelt, og utallige studier bekræfter det, men det gør det ikke nødvendigvis nemmere at prioritere. Vi kan committe os til regelmæssigt at stoppe op og reflektere over, hvordan vi har det. Mit foretrukne sted er på yogamåtten og meditationspuden.

Det er en praksis, der bygger fleksibilitet i vores nervesystem, så vi kan hoppe af og på høj-hastigheds-toget uden at blive fanget i adrenalin-stresshormons-loopet. Dette er budskabet, som jeg håber, dem, der studerer yoga med mig, tager med sig: Pas på din energi og dit velvære! Lad din yogapraksis nære dig, så du kan holde fokus på, hvordan du ønsker at være tilstede i dig liv - og så du husker at nyde det, mens du er her.

 

Forkæl dig selv

Hvis du lever som de fleste moderne mennesker i dag, så lever du et liv med for meget gøren og for lidt væren. Det er helt i orden at have travlt og jonglere med mange bolde, vi skal bare også huske pauserne. Pauser, hvor vi tuner indad, lader op og nærer os selv.”

Trine Hedegaard