Yogarexi på fremmarch

Yogarexi er, når vi tror, at yoga handler om, hvordan vi ser ud, og at det giver ekstra point at kunne få benet bag nakken, sidde i Lotus pose eller hoppe på et ben. Det kommer altsammen ud på et:
 
FOR ENTEN HAR DU KNOGLERNE, DET KRÆVER, ELLER OGSÅ HAR DU IKKE!
 
Avancerede yogastillinger er et påfund. Og hvis du tror (eller er blevet fortalt), at du bare skal holde ud, træne ofte nok eller længe nok eller trække vejret dybt nok eller slippe din vrede... eller noget andet vås, så handler det i virkeligheden om, om du er ’heldig’ at have knoglerne til den pågældende stilling eller ej.
 
ALT ANDET ER YOGAREXI.
 
Yogarexi er en terminologi, som min lærer Paul Grilley bruger for at råbe folk op, så de forstår, at nogle kropstyper er bygget til at kunne indadrotere eller udadrotere etc., mens andre stod bagerst i køen og hverken kan ind- eller udadrotere det helt store. Det er IKKE noget problem, MEDMINDRE din yogalærer (eller du selv) insisterer på, at din krop skal adlyde og indtage specifikke stillinger for at bevise et vist avancement. Hvis kroppen ikke har kapaciteten til det, ender det før eller siden med skader.

Mit første møde med Paul for 12 år siden har været skelsættende for min egen praksis og for måden jeg guider mine elever på. Fra at forsøge at få min krop til at makke ret og udføre stillingerne, som de så ud i bøgerne, eller som undervisere fortalte mig, at jeg burde kunne, når bare min praksis blev avanceret nok, lærte jeg at give slip på alle idealerne, jeg var blevet påduttet og begyndte at kultivere en dyb lytten til min krop. Det var en befrielse. 
 
Jeg hører jævnligt skræmmende historier om, hvad yogalærere prædiker i deres klasser, fordi de ikke ved bedre. HVIS vi insisterer på, at elevernes kroppe skal passe ind i æstetisk givne stillinger for at være en dygtig elev, er det YOGAREXI.
 
Som undervisere skal vi lære at læse vores elevers kroppe, så vi kan tilpasse stillingerne til dem, så de får det maksimale udbytte. Yoga er ikke en performancekunst.
 
Yoga handler ikke kun om bevægelse. Det er en holistisk praksis, hvor vi lærer at sanse og lytte til kroppen, sindet og følelserne. At praktisere på den måde, medfører en større mental klarhed, medfølelse og adgang til en dybere indsigt og visdom.

Vil du lære mere om, hvordan du tilpasser yogaen til din eller dine elevers praksis, så kom med på yogamåtten. Du finder mine kommende events HER

KH Trine x

 

Forkæl dig selv

Hvis du lever som de fleste moderne mennesker i dag, så lever du et liv med for meget gøren og for lidt væren. Det er helt i orden at have travlt og jonglere med mange bolde, vi skal bare også huske pauserne. Pauser, hvor vi tuner indad, lader op og nærer os selv.”

Trine Hedegaard