Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Yin under anklage 2.0

Yin Yoga

Yin under anklage 2.0

 

Der er ingen tvivl om, at Yin er blevet IN.

Yin Yoga bliver stadig mere populært - ikke bare herhjemme - men over hele verden, og af og til kommer der kritiske røster frem. Anklagerne kommer gerne fra folk, der ikke har sat sig ind i teorien bag Yin Yoga. Derfor skrev jeg for godt 2 år siden artiklen: "Yin Yoga under anklage" - og nu er den åbenbart gal igen. Det er nemlig kommet mig for øre, at nogen bedyrer, at Yin Yoga er skadeligt for vores dybereliggende bindevæv. 

Men det har ikke hold i virkeligheden (i hvert fald ikke hvis underviseren ved, hvad vedkommende laver!). Jeg har deltaget på flere facia (eller bindevævs) uddannelser med nogle af dem, der har fingeren på pulsen indenfor netop dette felt. Og flere af dem anbefaler Yin Yoga som en praksis til at stimulere og hydrere vores dybere væv. 

Dermed ikke sagt, at du ikke kan give den for meget gas. Det gælder alt, hvad vi bruger kroppen til, at kunsten ligger i at finde den rette balance. Ikke for lidt og ikke for meget. En balance der svinger alt afhængig af, hvad der ellers sker i vores liv. Derfor er det også vigtigt, at man forstår de 3 primære principper, som vi følger inden for Yin Yoga:


1) Kom ind i stillingen til en passende intensitet (det må IKKE gøre ondt)!
2) Slap af i musklerne i fokusområdet
3) Bliv et stykke tid - som kan være alt fra 30 sek. til 5 minutter 


Der hvor jeg ser, det største problem ligger, er ikke Yin Yogaen i sig selv, men i høj grad måden den undervises og udøves på. Den øgede popularitet betyder nemlig, at Yin betegnelsen bliver brugt om mange yogatilbud, der i min optik ikke er Yin'ske. Og med det følger desværre også et stort antal undervisere, der ikke er uddannede i Yin Yoga, men som åbenbart tænker "Hvor svært kan det være at undervise i Yin Yoga, man sidder der jo bare..." (en sætning jeg har hørt flere gange), og så overfører de, hvad de har lært af allignment cues fra deres aktive yoga praksis til Yin.

DET KALDES YOGAREXI OG ER EN SIKKER MÅDE AT SKADE SIG SELV OG SINE ELEVER PÅ (klik)!

Jeg er selvfølgelig helt med på, at ingen har dårlige intentioner, men jeg oplever en udbredt opfattelse af, at man ikke behøver uddanne sig mere end 20-30-50 timer for at være klædt på til at undervise i Yin yoga. Nogle har blot haft en Yin-klasse eller en Yin-dag på deres Hatha/ Vinyasa uddannelse, og så kan de da også undervise i det. Ofte er dem, der uddanner andre i Yin Yoga heller ikke uddannet i Yin, så det er op til hver enkelt af os, at være mere opmærksomme på, hvem vi lader os guide af og måske læse folks cv'er lidt mere grundigt.

Hvem ville gå til en frisør, som var oplært ved selv at blive klippet? Nej, vel. 

Yin yoga som defineret i overensstemmelse med principperne, som Paul Grilley & Sarah Powers står for, og som jeg har studeret hos dem de sidste to årtier, er baseret på en mindful funktionel tilgang til Yin yoga fremfor en æstetisk præstationsorienteret tilgang. Lad dig ikke narre af, at folk kalder deres undervisning 'funktionel', for det er blevet en populær betegnelse, som de færreste mestrer, så de guider fortsat æstetisk i forhold til, hvordan de mener stillingen skal se ud, og gradbøjer dem efter begynder og avancerede stillinger, fremfor HVOR det skal mærkes. 

At forvandle en Yin yoga klasse til en dybere oplevelse kræver know-how, erfaring fra ens egen praksis og talent, der kultiveres over tid ved at komme tilbage til yogamåtten igen og igen - og ved at få supervision og guidance af en erfaren lærer.

De internationale standarder anbefaler MINIMUM 200 timers uddannelse til at give en basis forståelse af, hvad vi laver på yogamåtten og til at etablere vores egen praksis. De fleste seniorlærere, som jeg kender (og som har undervist i 30-40-50 år), anbefaler at vi selv praktiserer det, som vi ønsker at give videre til andre som en regelmæssig praksis i 6-12 måneder, før vi begynder at formidle det videre til andre, så vi bygger en dyb forståelse i egen krop og sind først. 

Yin er nu ætset ind i mine knogler, ind i mit nervesystem. Det er ikke længere blot en praksis, men en måde at være tilstede i verden på, der påvirker alle områder af mit liv. Min vision er at sprede kendskabet og kærligheden til den funktionelle, mindfulde blide tilgang til Yin og samtidig skabe høje standarder indenfor yogaverdenen. Det er derfor, at jeg har skabt min 200-timers Yoga Alliance godkendte Yin Unwind Uddannelse: En stille revolution®.
 

Er du blevet nysgerrig på, hvordan du kan få mere Yin ind i dit liv, så vil jeg elske at guide dig. Du finder mine kommende events HER

Læs mere

Yin video til en glad fleksibel ryg
Yin Yoga Øvelser

Yin video til en glad fleksibel ryg

En regelmæssig Yin praksis er en god investering i en veltilpas smertefri ryg. Det optimale er, at vi hver dag får rygsøjlen ud i dens seks primære bevægelsesretninger...

Læs mere
Vi er flyttet ind i vores Bali-hjem
Mama Bali

Vi er flyttet ind i vores Bali-hjem

Det føles ærlig talt stadig lidt surrealistisk at kunne skrive, at vi nu er flyttet ind i vores Bali-hus. Jeg kan ikke helt beskrive, hvordan det føles andet end uvirkeligt (og nøj, hvor er der meg...

Læs mere