Lær at omfavne din sensitivitet
Livet former sig sjældent, som vi planlægger det. Det gælder også her på Bali! Indenfor mindfulnessen gøres der meget ud af, at minde os om, at forandringer er uundgåelige. Spørgsmålet er, om vi kan bygge nogle ritualer ind i vores hverdag, så vi kan bibeholde forbindelsen med os selv, uanset hvad der sker omkring os? Min yogapraksis er en del af det ritual. Inkluderende både den fysiske praksis men i høj grad også pranayama, mindfulness meditation og refleksioner med de dele af mig selv, som har brug for støtte.
Det kan fortsat overraske mig hvor store skift, jeg fortsat oplever i mit indre landskab. Og så alligevel ikke. De sidste 4 år har jeg fordybet mig i både den somatiske og den polyvagale tilgang til nervesystemet, og det kan undre mig, at det ikke er mere alment accepteret, HVOR sensitive vi mennesker er.
Og her kommer min tilståelse, for jeg har erkendt, at jeg er en HSP'er.
En HSP (Highly Sensitive Person - eller højsensitiv på dansk) er en person, der har en øget eller dybere følsomhed i central-nervesystemet og sanser flere nuancer, både når det kommer til fysiske, følelsesmæssige og sociale stimuli. Højsensitive mennesker er født med et nervesystem, der bearbejder indtryk mere nuanceret, end det sker hos andre. De er blandt andet kendetegnet ved at have en øget empati, hvor de er gode til at sætte sig ind i andres følelsesliv og behov, og de er ofte meget kreative, fordi de opfatter sammenhænge, som andre har en tendens til at overse.
Det er den amerikanske psykolog Elaine N. Aron, der i 1991 introduceret betegnelsen HSP. Her kan du se de 4 personlighedstræk, der ifølge Aron definerer særligt sensitive mennesker:
D = dyb refleksion
Sensitive tænker dybt over tingene for at forstå alting i dybden og få indtrykkene til at give mening. Sensitive skal gerne kunne se en mening med ting for at føle sig godt tilpas.
O = overstimulering
Det er krævende at bearbejde så mange sanseindtryk og alle de tanker og følelser, de afføder. Derfor er der en forøget risiko for overstimulering. Det er en risiko, som heldigvis kan nedsætte væsentlig gennem den måde, den sensitive kan tilrettelægge sit liv på – når der er mulighed for det.
E = empati og emotionalitet
Empatien kan hænge sammen med, at senstive sanser andres behov, tanker og følelser stærkere end de fleste andre. Det kunne se ud som om, sensitive sanser med hjertet, hvor medfølelsen jo bor. Emotionaliteten giver et rigt følelsesliv. Sensitive reagerer følelsesmæssigt stærkt på det, de oplever. De opløftes af venlighed, skønhed og intelligens, og forstyrres af magtkampe, bagtalelse og sløseri. Uretfærdighed sanses også stærkt – måske i lyset af en iboende stærk retfærdighedssans – en sans for, hvad der er menneskeligt harmonisk og fair.
S = det subtile
Sensitive sanser det subtile, opfanger mange nuancer. Så er der igen meget, der skal bearbejdes og tænkes ind i sammenhænge.
Kilde: HSP-foreningen.dk
Personligt er jeg ikke så meget for labels. Derfor har jeg også undveget snakken om særligt sensitive. Måske fordi jeg ikke var klar til at høre det, for særligt da jeg var yngre, havde jeg svært ved at acceptere min sensitivitet. I 80erne hvor jeg voksede op lå det underforstået, at sensitivitet var en svaghed noget besværligt, som man bare skulle pakke væk og og så skynde sig videre.
Måske du også blevet fortalt, at du er "for følsom"? Eller at du "ikke burde tænke så meget over tingene"? Eller at du "ikke skal tage tingene så tungt" og i den dur? Så er du måske også en højsensitiv person.
Det var Alanis Morisette (ja, den Alanis. Hvis du var ung i 90erne har du garanteret også skrålet med på hendes sange), der fik mig overbevist. I et Podcast interview fortalte hun om at være særligt sensitiv. Og om hvordan det (også) tog hende mange år at acceptere hendes følsomhed. Det føltes som om, at hun beskrev mig.
Studier viser, at næsten 1 ud af 3 i befolkningen* er HSP'er. Nogen mener, at tallet er stigende pga. højt tempo og høje forventninger til os selv, og hvad vi kan præstere. Andre mener, at det er fordi flere tør vedkende sig deres følsomhed.
Hvis du er nysgerrig på at lære mere, har Elaine N. Aron produceret filmen "Sensitive - The untold story". Du finder linket til traileren HER.
Studier viser, at ca. 25-30%* af befolkningen kan anses som værende HSP'ere, og at tallet er stigende pga. det høje tempo og forventninger der er i vores digitale kultur og samfund.
Gennem de sidste 4 år har jeg fordybet mig i både den somatiske og den polyvagale tilgang til nervesystemet, som vi også dykker ned i på Yin uddannelsen med en intro på vol. 3 mens hele vol. 5 er dedikeret til nervesystemet.
Højsensitivt nervesystem eller ej, så kan vi alle have gavn af at lære at omfavne vores sensitivitet. Mine erfaringer fra at have undervist yoga (og i særdeleshed) yin yoga gennem de sidste 16 år, har overbevidst mig om, at de fleste af os er meget mere sensitive, end vi går og tror. De fleste har lært at lukke ned for deres sensitivitet og gemme den væk, fordi det føles sårbart. Men når vi lærer at omfavne vores sensitivitet, så bliver den til en SUPER POWER, som hjælper os med at stå stærke og groundede i os selv.
Lær at omfavne din sensitivitet
Set i bakspejlet, var det først, da jeg fandt Yin yogaen og for alvor begyndte at lære at regulere mig selv og mit nervesystem, at jeg lærte ikke bare at omfavne min sensitivitet, men at begynde at se den som en superpower. Vi lever i en verden som favoriserer ekstroverte, som betragtet udefra ser ud til at surfe upåvirkede gennem livet. Jeg har af og til taget mig selv i at tænke: Hvad er det, de har eller ved, som jeg ikke har forstået?
Nu er mit fokus mere på, hvordan vi trives med vores sensitivitet. For mig personligt har det været en rejse over de sidste 15 år, hvor jeg er blevet mere og mere bevidst om, og bedre til, at regulere mig selv og mit nervesystem istedet for at numbe ud med udefrakommende bidragsydere som fx. Netflix, SoMe-scrollen, støj og mad.
Hvis du søger inspiration til at regulere et aktivt nervesystem, HSP'er eller ej, så har jeg lavet min egen go-to liste med teknikker og aktiviteter, der der fungerer for mig:
+ Regelmæssighed og rutiner
+ Masser af check-ind pauser igennem dagen
+ Ned i tempo, ned i tempo, ned i tempo
+ Prioriterer stilletid før sengetid
+ Går en tur eller tumle med hundene
+ Nusser med familien
+ Yin Pulseringerne (til at guide mit system ned i det langsomme Yin gear)
+ Somatisk opmærksomhed ned i kroppen
+ Massager
+ Co-regulering med mentorer og buddies
+ Lytte til de dele af mig, der er overvældede eller urolige (IFS)
+ Skrive morgensider som en måde at bearbejde indtryk
Umiddelbart tænker jeg, at vi alle kan nyde godt at ovenstående. Min mand er ikke-HSPer, men efter at have været sammen med mig i over 20 år, fortalte han mig for nyligt, at han har bemærket, at han er mere sensitiv, end han først troede. Han behøver ikke roen på samme måde, som jeg gør, men han kan mærke, hvor godt stilletiden gør ham og hans nervesystem.
Jeg overbevidst om, at Yin yogaen har tiltrukket mig, netop fordi den stille praksis inviterer til at kultivere vores sensitivitet mere bevidst, så vi kan omfavne den mere bevidst. Jeg har efterhånden erkendt, at jeg selv har mange HSP træk. Og der sker altså noget positivt med dit selvbillede og din energi, når du begynder at omfavne din sensitivitet som en form for superpower.
Er du nysgerrig på at mærke hvordan Yin yogaen lander i dig og din krop, så kom med på yogamåtten. Du kan se med i yogakalenderen her.
KH Trine x