Mine 4 go-to søvnrutiner

 

I perioder hvor der er lidt for mange ubekendte, som jeg ikke selv kan styre, så er det som om, der bliver skruet op for de bekymrede stemmer om natten, og jeg kan have svært ved at falde i søvn igen.

Inden for taoismen som Yin Yoga bygger på, er søvn en vigtig parameter for et godt helbred. Mange af deres anbefalinger om dagsrytmer er baseret på at balancere vores energi - vores aktivitet (yang) og hvile (yin), så vi får vores dybe regenererende søvn. Derfor ses søvnproblemer som et symptom på et dysreguleret nervesystem, der typisk er for yang. 

Efter mange år med små børn og dårlige søvnvaner, havde jeg svært ved at få mine 8-9 timers søvn, som de anbefaler, og det kunne mærkes på mit energiniveau, der ofte var i bund. Derfor besluttede jeg at opprioritere mine søvnrutiner og begynde at eksperimentere med de anvisninger, som de kinesiske yogier anbefalede.

Derfor indførte jeg en ny aftenrutine (læs med her) - og interessant nok, er hele familien fulgt trop. Efter et par års eksperimenteren, må jeg erkende, at yogierne havde helt ret. Søvn er den vigtigste yoga.

Nyere forskning bakker op om de mange fordele ved gode søvnvaner, og lister bl.a. følgende fordele: 

- Opretholder et sundt immunsystem
- Forbedrer hukommelsen
- Mindre udsat for degenerative sygdomme og infektioner
- Forbedrer udrensningen af toxiner og reducerer risikoen for hjernesygdomme
- Bedre humør
- Mere energi og mental klarhed


Det betyder selvfølgelig ikke, at jeg ikke af og til stadig oplever de der nætter. Dem, hvor jeg vågner op alt for tidligt og ikke kan falde i søvn igen, fordi tankerne har taget føringen, og er begyndt på to-do listen for den næste dag. Det er bare sjældnere det sker. Og når det gør, så har jeg en go-to søvn-rutine, som betyder, at jeg lykkes med at falde i søvn igen:


🥱 Jeg taler med bekymringerne, eller hvad det nu er, der fylder, og begynder at guide min opmærksomhed ud af hovedet og ned i kroppen. Det er særligt virkningsfuldt, hvis jeg lægger en hånd på bryst eller mave og mærker efter sanseindtryk fra åndedrættet. Jeg minder de bekymrede stemmer om, at de ikke er alene, at jeg er der sammen med dem, og at vi nok skal finde en god løsning sammen, når det bliver lyst. Det virker overraskende beroligende på dem - overraskende for mit hoved.

🥱 I stedet for at stresse mig selv og kigge på uret, så har vi ikke et ur i soveværelset (kun en mobil på flytilstand, der ligger tilpas langt væk, så jeg ikke kan nå den). For for mange facts som hvad klokken er, sætter bare fart i flere tanker.

🥱 Jeg minder mig selv om et studie, jeg har læst, hvor de fandt ud af, at "sort hvile", hvilket er at ligge og slappe af i mørket uden at stimulere hjernen, har en effekt, der minder om søvn på nervesystemet. Så tiden er ikke spildt! Igen overraskende for mit hoved.

🥱 Jeg har netop haft 2 års jubilæum med min Oura-ring (nej, den er ikke sponsoreret, jeg er bare ovenud begejstret over, hvor god indflydelse, den har haft på mig.) Dette bekendtskab har lært mig en masse om at holde mine sengetider, holde min yang i skak ved at nære mine Yin-ressourcer dagligt, og om at døgnrytmerne som den kinesiske medicin anbefaler, fortsat er aktuelle den dag i dag. Kommer jeg i seng før kl. 22, er der meget større sandsynlighed for, at jeg får min dybe søvn, så jeg føler mig udhvilet og klar i hovedet næste morgen. Er du nysgerrig på min Oura-ring, så læs med HER

 

Ønsker dig en dag fyldt med god energi.

KH Trine x

Forkæl dig selv

Hvis du lever som de fleste moderne mennesker i dag, så lever du et liv med for meget gøren og for lidt væren. Det er helt i orden at have travlt og jonglere med mange bolde, vi skal bare også huske pauserne. Pauser, hvor vi tuner indad, lader op og nærer os selv.”

Trine Hedegaard