Hvad laver en yogalærer egentlig?
Jeg sidder her og laver de sidste forberedelser til opstarten af yin yogauddannelsen her på Bali i næste uge. Jeg glæder mig til at få besøg og den særlige fordybelse, der sker, når vi er sammen over flere uger. Det kan noget særligt.
Da jeg begyndte at undervise i yoga, oplevede jeg ofte, at folk ikke helt vidste, hvad de skulle sige. For mange var yoga stadig lidt mystisk. Nu, når jeg fortæller, at jeg arbejder som yogalærer, hører jeg ofte bemærkningen: "Det må være skønt med al den frihed!"
Det lyder jo også som en drøm – at kunne undervise i noget, man elsker, og have friheden til selv at kunne planlægge sin tid. Men virkeligheden er selvfølgelig mere nuanceret. Min egen måde at være yogalærer på har taget mange former gennem årene – fra at starte med undervisning hjemme i stuen, til at drive mit eget yogastudie - og nu hvor jeg rejser rundt og underviser. Der er lige så mange måder at gøre det på, som der er yogalærere.
For mange handler drømmen om at blive yogalærer ofte om om at finde en dybere mening, et arbejde med dybde, hvor man kan dele det, der betyder noget, både med en selv og med andre. Men det er et arbejde, der kræver meget mere end de timer, man opholder sig på yogamåtten.
Ud over at undervise går en stor del af min tid med:
★ Være dedikeret yogaelev – vi kan ikke undervise, hvis vi ikke selv er på rejsen
★ Studere – jeg elsker at lære for at blive ved med at dygtiggøre mig og udforske nye aspekter. Jeg er altid igang med et par uddannelser, og jeg studerer mindst 10 timer om ugen.
★ Planlægge og forberede klasser, workshops og retreats
★ Mentoring af folk, der ønsker at gå dybere
★ Modtage mentoring selv for min egen proces og læring
★ Kommunikere med elever – skabe kontakt og lytte til deres oplevelse
★ Holde styr på alt det administrative - hold op, der er mange kasketter...
★ Skrive nyhedsbreve, blogs og sociale medier for at dele ud af min passion
★ Forberede klasser, workshops og uddannelsesindhold
Oveni kommer alle de små ting – som at købe nyt udstyr, vælge og booke de rigtige lokationer, lave uddannelsesmateriale, regnskaber etc.
Yogaens verden og rollen som yogalærer er i konstant udvikling, og uanset formen handler det i sidste ende om passionen for at skabe et trygt rum for fordybelse og transformation – både for en selv og dem, man underviser. Dette kræver løbende egenomsorg og dedikation til at holde sit nervesystem reguleret, så man kan være fuldt tilstede med sine elever.
Så ja, der er helt klart en frihed i det her arbejde, men det er ikke nødvendigvis frihed fra opgaver eller ansvar. Det er snarere friheden til at skabe mit eget liv og arbejde – og finde mening og formål i processen. Hvis du drømmer om at blive yogalærer, så er der meget at glæde sig til. Det er en rejse, der bringer dig tættere på dig selv og giver mulighed for at inspirere andre – men det kræver også dedikation og vilje til at udvikle dig hele vejen.
Hvis du vil med på rejsen, så hvornår næste uddannelse starter HER
KH Trine