Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Cathrine Yoga spurgte mig: Trine, hvem er du?

Yin Yoga

Cathrine Yoga spurgte mig: Trine, hvem er du?

"Trine Hedegaard er Yin Yoga enthusiast, og en af Danmarks bedst uddannede Yin Yogalærere. Længe før Yin Yoga blev populært herhjemme rejste hun ud for at studere med Yin Yogaens grundlæggere, Sarah Powers og Paul Grilley. 

Trine er kendt for sine populære Yin Yoga Trainings, workshops og retreats, som hun afholder i hele Danmark. Jeg har særligt glædet mig til at snakke med Trine. Lad dig blive inspireret af Trines yogarejse. Måske du kan genkende dig selv?

Trine, hvem er du?

Jeg er en passioneret yogini, mor til Frederik og Karla og gift med Mads. Jeg er en passioneret yoganørd, der elsker at undervise, og jeg elsker at se, hvordan yogaen udfolder sig for den enkelte.

Min spidskompetence er mindful langsom yoga: Yin Yoga, Slowflow Yoga og Mindfulness meditation. Yoga i et tempo, hvor vi kan nå at mærke, hvad der sker indeni, så vi ikke ender med at tage det høje tempo fra hverdagen med ind på yogamåtten. Jeg har en stor viden om, hvordan yoga og meditation kan praktiseres, så det gavner kvindekroppen og giver ro i hovedet og harmoni i  hormonerne.

Gennem årene har jeg undervist et tusindtals kvinder i yoga & meditation. Jeg er selv elev på yogamåtten, når jeg flere gange årligt rejser udenlands for at uddanne mig og lære mere.  

Når jeg ikke underviser, skriver jeg på min første bog i, hvad jeg håber skal blive en lang række af bøger.

Hvad elsker du allermest ved yoga?

Jeg elsker det rum yogaen giver mig, den forbindelse jeg kan skabe indad med mig selv. Derigennem oplever jeg, at jeg er i stand til at skabe en mere ægte forbindelse med mine børn, min partner og de mennesker, jeg møder. Jeg elsker yogaen for dens transformerende kraft. For hvordan den har åbnet mig op – og fortsat gør det. Både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt. På den måde tilbyder yogaen os hver især et format, hvor vi kan udforske vores indre.

Hvor startede din yogarejse?

Jeg begyndte at dyrke yoga i år 2000, da jeg boede i New York, hvor jeg var trainee på det Danske Generalkonsulat. Lige overfor Generalkonsultatet på hjørnet af 2nd avenue lå det lokale YMCA (en slags fitnesscenter), og der startede jeg til yoga. Dengang var der ikke særligt meget yoga i Danmark endnu, men interessen for yoga var begyndt at røre på sig. Jeg husker, at jeg læste om Madonna og Gwyneth Paltrow, som blev hypet i medierne på grund af deres stærke yogakroppe med lange slanke muskler. Og det var også en af mine primære motivationer for at lave yoga i starten. Det fysiske.

Men som det er med yoga, så åbner den sig op og begynder lige så stille at komme under huden på en, når man begynder at komme regelmæssigt på yogamåtten. Lige som i en mandala bliver vi guidet ind til kernen af det, vi har aller mest brug for at kigge på.

Qua min boglige uddannelse var jeg utrolig god til at være oppe i hovedet, men jeg havde knapt så god kontakt med min krop. Er der noget min yogapraksis har givet mig, så er det en dybere forbindelse mellem min krop, mit sind og mit hjerte. Det lyder måske banalt, men jeg mærker mig selv og livet på en hel anden måde i dag – og det er jeg yogaen og mine kære lærere dybt taknemmelig for.

Min yogarejse tog for alvor fart, efter jeg havde fået vores første barn, Frederik som i dag er 13 år. Under graviditeten og fødslen fik jeg øjnene op for, hvad yogaen kan bidrage med i denne fase af livet, og jeg fik en enorm lyst til at dele denne viden med andre kvinder. Derfor besluttede jeg at skifte spor og uddanne mig til yogalærer. Vi flyttede til Stockholm, hvor jeg tog min første yogauddannelse.

Set i bakspejlet forstår jeg godt, at nogen syntes, at det var en lidt vild beslutning at blive yogalærer, men det var bare noget, jeg måtte gøre – og tingene flaskede sig heldigvis, så det blev muligt. Siden har jeg flere gange årligt rejst ud for at deltage på uddannelser og retreats som en vigtig del af min egen videre udvikling. Både på et personligt og professionelt plan, så jeg fortsat kan udvikle mig som underviser og forhåbentlig fortsætte med at inspirere mine elever. 

Hvad betyder Yin og Yang for dig?

Da jeg blev mor for anden gang, mærkede jeg et nyt behov for fordybelse. Jeg mærkede lysten til ikke at skulle give den gas på yogamåtten, men bare at få lov at sidde og simre længere tid i strækkene føltes fantastisk nærende. Det var i yin yogaens spæde start. I samme periode mødte jeg min lærer Sarah Powers, som i sin undervisning inkluderer både Yin Yoga (dybe receptive stræk for de dybere bindevæv), mindfulness meditation og spirituel psykologi. Jeg har studeret med hende lige siden, og i dag er jeg, som den eneste i Skandinavien, en af de få yogalærere, som hun har givet sit 'blå stempel' til at undervise Yin Yoga uddannelser. Min mere Yang, eller Slowflow yogapraksis, er i høj grad inspireret af min Mindfulness & Yin praksis. En gang troede jeg, at langsomt er kedeligt, men i dag har jeg erkendt hvor meget mere, der er at mærke, når vi af og til sætter tempoet helt ned.

Det er ikke kun på yogamåtten, at jeg tuner ind og balancerer Yin og Yang. Det er i høj grad også i mit liv iøvrigt, der trods alt tæller de fleste timer. Her er jeg blevet meget bedre til at mærke efter og tage pauser – i stedet for at køre med 120 km. i timen hele tiden. Det er også noget af det jeg underviser mine yogaelever i, så de kan lære at tage roen og velværet fra yogamåtten med ud i deres hverdag.

Rigtig mange mennesker har en forventning om at kunne være på hele tiden. Men det er imod vores natur. Det dræner vores vitale energi. Det er de færreste, der er opmærksomme på, hvordan det påvirker dem at køre på for fuld tryk hele tiden. Med forståelsen af Yin & Yang kan vi lære at balancere vores energi bedre.

Hvordan har yogaen indflydelse på din livsstil?

Fra primært at være en fysisk i starten, gennemsyrer yoga i dag hele min livsstil på den måde, at jeg er blevet meget mere bevidst – og meget mere tilstede. Det udmønter sig på mange forskellige måder: Fra min dagsrytme, måden jeg prioriterer, relaterer, hvad jeg spiser, måden jeg opdrager mine børn, passer på miljøet etc. Og det er selvfølgelig en ongoing proces.

Hvad er dit bedste råd til en grøn Yogi?

Vi lever i en tid, hvor planeten har brug for flere bevidste mennesker, der begynder at tage et større ansvar for deres forbrug, forurening, og måden de er i verden på. Og det starter med os selv – og sammen kan vi ændre meget mere, end vi tror.

Mange fortæller mig, at de kan mærke, at de har det bedre og tager bedre beslutninger, når de får prioriteret deres yoga. Ofte har de desværre bare for travlt, siger de. Jeg har selv været der. Men jeg tror på, at verden bliver et bedre sted, hvis flere af os laver yoga regelmæssigt. Tiden er bare en dårlig undskyldning. Vi har alle tid – om det så bare er 5-10 minutter – hvor vi sætter os ned og mærker, hvordan vi har det, og sætter intentionen for, hvordan vi ønsker at møde vores dag – og i sidste ende leve vores liv."

 

Hvis du vil med på yogamåtten, så vil jeg elske at guide dig på yogamåtten. Du finder du min Yogakalender her.

 

Læs mere

Brug for en tilladelse til at slappe af?

Brug for en tilladelse til at slappe af?

Hvis du behøver en undskyldning for at slappe af, så kommer den her. Når vi gør for meget for ofte, så bliver vi udmattede. Indenfor den traditionelle kinesiske medicin, kalder de det: At leve på l...

Læs mere
Befri dit åndedræt
Mindful living

Befri dit åndedræt

Et hold læger i New York har studeret senfølgerne hos folk, der har haft selv milde coronaforløb. De kunne ikke finde noget, der for alvor hjalp dem, før de begyndte at inkludere åndedrætsøvelser i...

Læs mere