Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Bouncy bindevæv - en genvej til velvære

Yin Yoga

Bouncy bindevæv - en genvej til velvære

Har du nogensinde prøvet at iføre dig en våddragt, eller en lidt for stram kjole eller nederdel? Hvor dit hjerte som konsekvens begyndte at hamre lidt hurtigere, eller du blev svedig eller følte dig lidt klaustrofobisk?

Det er dit bindevæv og dit nervesystem, der siger GLEM DET! Din krop forsøger at advare dig om, hvad den tolker som fare på færre, selvom du bare tager noget tøj på, der ikke passer. Det er den samme fornemmelse og information, dit bindevæv sender til din hjerne, når det begynder at spænde op. For over tid kan stress manifestere sig som spændingsmønstre, som hvis ikke vi gør noget ved dem, går hen og blive kroniske holdningsmønstre, som muskler, bindevæv og selv hjernen tilpasser sig.

Dit bindevæv eller fascia, er dit største sanseorgan. Bindevævet er som et tredimensionelt netværk, der indeholder over 250 millioner nervereceptorer. Hvad der sker i dit bindevæv, påvirker tilstanden i dit nervesystem, og en af bindevævets roller er blandt andet at sende information om, hvad der sker i din krop op til hjernen. 

Så hvis der over tid bliver sendt besked om vedvarende spænding til hjernen, så sætter det mønster sig også som en følelsesmæssig spænding. Særligt hen mod slutningen af 30’erne begynder vores dybere bindevæv at dehydrere og blive mindre mobilt med mindre, at vi ved, hvordan vi skal belaste dem, så de kan slippe spændingerne. 

Det fantastiske er nemlig, at vi selv er med til at forme vores bindevæv (bevidst eller ubevidst) gennem måden, vi bevæger os på (eller manglen på samme), hvordan vi spiser, sover og har det psykisk etc.
Når din fascia er sund og fleksibel, strækker den sig og bevæger sig med dig. Mister din fascia sin mobilitet begynder det at begrænse din bevægelsesfrihed og spændingssmerter kan sætte ind. 

Hvis du føler dig anspændt, ængstelig eller stresset, kan det være fordi dit bindevæv er blevet en lidt for stram våddragt. Men det er der heldigvis råd for! 

Yin Unwind® er min signatur tilgang til Yin, hvor jeg kombinerer blide Yin Pulseringer, der hjælper nervesystemet ned i gear og hydrerer vævene med de klassiske længereholdte Yinstræk til at slippe dybere spændingsmønstre, så der kan komme en bedre blodcirkulation (og indenfor den traditionelle kinesiske medicin ville de sige en bedre energi distribution) gennem kroppen. Den øgede cirkulation hydrerer bindevævene indefra, og får dig til at føle dig bedre tilpas. Kort sagt er bouncy bindevæv en af de vigtigste nøgler til velvære og gode vaner! 

For mig har de sidste 20 års studier i både Yin & Hatha yoga, funktionel anatomi & fascia, mindfulness meditation & self compassion, somatisk psykologi, nervesystemet og kvinders helse givet mig en øget forståelse af, hvordan vi tager bedre ansvar for os selv, herunder vores fysiske og mentale trivsel.

I mit eget liv har den viden været en kæmpe motivator til at ændre på nogle fastindgroede (u)vaner og indføre nye. I dag føler jeg mig på mange måder både bedre tilpas, stærkere, mere mobil og klart mere energifyldt nu, end jeg gjorde i mine 20’ere og 30’ere!  

Hvis du er nysgerrig på at lære disse enkle redskaber til at igangsætte din egen personlige  revolution, så læs med HER

KH Trine x

Læs mere

Mød Bente: "Min stille revolution blev skudt igang..."
yoga interviews

Mød Bente: "Min stille revolution blev skudt igang..."

Bente: “En indre revolution blev skudt igang” Bente Agnethe Søgaard har siden 90’erne fritidsjobbet i fitnessbranchen ved siden af sit arbejde som socialpædagog. Intuitivt vidste hun, at noget var...

Læs mere
3 ting alle kvinder har brug for…..

3 ting alle kvinder har brug for…..

Sæsonernes skiften er potente som refleksionspauser. Særligt her om vinteren, som står for afslutninger og er der, hvor energien er allermest indadvendt og YIN. Men der er nogle klare premisser...

Læs mere