Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Mød Marianne: "Jeg mærker også Yin-effekten udenfor yogamåtten"

yoga interviews

Mød Marianne: "Jeg mærker også Yin-effekten udenfor yogamåtten"

Da Marianne Bansmann tilbage i 2014 begyndte på sin første yogauddannelse, havde hun små børn og et travlt liv. Uddannelsen var i klassisk hatha yoga, men det var især roen på yogamåtten, som Marianne mærkede som mest betydningsfuld.

“Jeg mærkede, at stilheden gjorde noget godt for mig, og i takt med at Yin yoga blev mere populær i Danmark, blev jeg nysgerrig på at prøve det af. Jeg mødte Trine første gang tilbage i 2016, da hun kom til Århus for at afholde en Yin workshop.

Efter at have mødt hende første gang, var jeg slet ikke i tvivl om, at hun er min lærer. Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg måtte have Yin uddannelsen. Trines væsen og modulopbygning på uddannelsen tiltalte mig, fordi jeg ved, at jeg har brug for tid til at integrere lidt ad gangen,” fortæller Marianne. 

Hun tog første modul, Volume 1 tilbage i 2019 og mærkede med det samme, at hun var landet på rette hylde. 

“Trine er grundig og inspirerende. Jeg kan tydeligt mærke, at hendes undervisning er nøje planlagt, og at hun selv har mærket sekvenserne i kroppen, før hun underviser. Også hendes manualer er virkelig gennemarbejdede og ikke bare sådan nogle, der kommer til at ligge i skuffen, når man er kommet hjem. Jeg vender ofte tilbage til dem,” siger Marianne.

Det skal ind i kroppen

Trods Mariannes begejstring gik der et lille år imellem, at hun tog Volume 1 og 2 for at hun kunne få hverdag og fordybelse til at harmonere. Mellem modulerne købte Marianne alt, hvad Trine havde af online materiale. Yin Unwind forløb med ugentlige klasser, Mindful Yogini med fokus på mindfulness og online workshops med fokus på fascial release. 

“Jeg har ligget hjemme i stuen og fået øvelserne i kroppen. Det er den måde, jeg mærker det bedst på. Når det er i kroppen. Den forbindelse, jeg oplever i hendes korte tjek ind i starten af en klasse eller gnidningen af en øvelse, hvor jeg får opmærksomheden ned i kroppen, det er det, der støtter mig i at sætte tempoet ned og forbinde hoved, krop og hjerte,” smiler Marianne.

Hun bor i Hornslet uden for Århus. Det vrimler ikke med yogastudier i nærheden, og hun elsker at blive guidet fremfor, når hun selv praktiserer. Derfor har Trines online univers været en gave for hende og et vigtigt supplement til uddannelsen.

“Når jeg bliver guidet til at mærke ind i, hvad jeg føler lige nu, hvordan jeg har det, og hvor meget jeg er i hovedet eller i kroppen, så gør det en virkelig stor forskel for mig. I sommerferien, hvor jeg ikke fik lavet så meget yoga, kunne jeg mærke, at jeg lettere blev irriteret, fik tankemylder, og at kroppen begyndte at larme. Gamle mønstre kommer hurtigt tilbage, hvis ikke jeg får prioriteret min egen praksis,” forklarer Marianne.    

I februar 2023 rejste Marianne til Bali for at tage Trines 100 timers Yin Pulserings modul for at lære, hvordan man kombinerer de klassiske yinstræk med de lækre blide Yin pulseringer. Hun nød oplevelsen, omgivelserne og muligheden for at fordybe sig. Selvom hun foretrækker at integrere undervisningen i kroppens langsommere tempo med tid mellem modulerne, så mærkede hun, at kroppen gennem de forudgående online forløb var blevet bekendt med Yin Pulseringerne, og derfor kunne integrere dem hurtigere. 

“Bare jeg hører Trines stemme nu, så bliver jeg rolig og kobler fuldstændig af. Det kommer ikke efter at have gået til yoga i tre måneder. Det er noget, jeg har bygget op gennem årene. Det er en stor forandring i forhold til, hvordan jeg havde det i starten. Jeg lever stadig et travlt liv, men jeg bliver ikke lige så hurtigt stresset. Jeg kan trække vejret mere bevidst i svære situationer, og jeg har lært mig selv bedre at kende. Nu kan jeg godt nøjes med 10 minutters Yin Pulseringer, hvis jeg ikke har mere tid end det, og stadig mærke en stor effekt både i forhold til fysisk fleksibilitet og det mentale,” siger Marianne.

Garagens loyale elever

Da Marianne tilbage i 2019 flyttede ind  i et nybygget hus, besluttede hun, at det, der egentlig skulle have været en garage, skulle transformeres til yogastudie. Her underviser hun nu tre hold om ugen. Først var et enkelt af holdene blid Hatha yoga, men hurtigt blev alle tre hold til ren Yin med pulseringer. 

“Jeg elsker at undervise mine hold. Det at kunne videregive, hvad jeg mærker, at Yin med pulseringer har givet mig, det er virkelig en gave. Jeg er meget inspireret af den måde, som Trine underviser på. Selvom jeg selvfølgelig bruger mine egne ord, så har jeg ligesom hende fokus på at guide eleverne til at registrere, hvad der sker inde i dem. Selvom man ligger stille på måtten, så kan hovedet godt køre med 110 i timen,” siger Marianne. 

Over tid har hun observeret, hvordan elevernes vejrtrækning bliver langsommere, og at de efter nogle sæsoner kan blive længere og mere stille i de dybere yinstræk.  Ligesom hos Marianne selv er kombinationen af Yin med pulseringer landet godt i hendes elever. 

“Der er flere, der sætter ord på, hvordan Yin pulseringerne varmer kroppen op på en behagelig måde og forbereder krop og sind på de klassiske yin stillinger. Nogle kroppe kan have det ret anstrengt med at ligge i de lange stræk, men det er som om, Yin pulseringerne hjælper på det. Men der er også elever, der siger, at de ikke rigtig mærker Yin pulseringerne. Så fortæller jeg, hvordan øvelserne går dybt ind, selvom de er små og spørger ind til elevernes fornemmelse af kroppen. Og så viser det sig næsten altid, at de godt kan mærke en forskel alligevel,” fortæller hun. 

Mariannes har plads til ni elever i sit garagestudie, og der er fuldt hus på alle hold. Og de kommer igen, sæson efter sæson. 

“Jeg har lige startet nye hold op efter nytår. Ud af 27 elever har der kun været 2 udskiftninger. Det er jo meget godt. Det kan noget det Yin,” smiler Marianne.   

En kontinuerlig praksis

Marianne mærker også selv yin-effekten. Ikke kun på yogamåtten.

“Trine er jo rigtig god til at guide, hvordan man kan tage yogaen med ud i livet og integrere den yinske tilgang i hverdagen. Det er en daglig, kontinuerlig praksis, men jeg mærker, at jeg står mere ved mig selv nu, end jeg har gjort tidligere. Jeg har lært mig selv bedre at kende,” siger hun. 

Hendes dagligdag er ofte travl. Marianne arbejder ved siden af yogaundervisningen hos en kæbekirurg, hvor hun assisterer ved operationer. Et til tider hektisk arbejde. Men hun oplever en større indre ro efter at have integreret Yin i sit liv. 

“Trines fokus på hoved, krop og hjerte går lige ind hos mig. Det giver mig en fornemmelse af at være et helt menneske. Det har også gjort mig opmærksom på, at det er meget forskelligt, hvad vi har brug for, for at finde ro. Min hverdag er meget yang, og derfor skaber yin en god balance,” siger Marianne. 

Hun ved, at det altid vil kræve opmærksomhed og et dagligt tjek ind på yogamåtten for at bevare den balance. Og så ved hun også, at hun aldrig bliver færdig med at lære. 

“Trine har lige lagt nye moduler op, som jeg også tænker, jeg skal have på et tidspunkt. Hun slipper ikke for mig. Jeg kommer helt sikkert igen. Trine er jo min lærer. Men det bliver i mit tempo. Jeg skal lige kapere og integrere, før jeg fylder mere viden på,” slutter Marianne.  

 

Marianne Bansmann er 50 år og bor i Hornslet sammen med sin mand og hjemmeboende datter. Parret har også en søn, der er flyttet hjemmefra.

 

MARIANNE BLEV INTERVIEWET AF DITTE (SKRIBENT & YINSTER) 

 

Læs flere Yinterviews HER

 

Læs mere

En mandala af støtte
Meditation

En mandala af støtte

Fundamentet for at kunne leve intentionelt og rent faktisk implementere nye vaner og mønstre, er en praksis med kærlige selvomsorgsrutiner, hvor vi er villige til at tage radikalt selv-ansvar. Det ...

Læs mere
Nej, du er ikke for gammel….

Nej, du er ikke for gammel….

Hvis din alder holder dig tilbage, så lyt med en gang: Det ikke din alder, men dine tanker om din alder, der holder dig tilbage! Vi kender vist alle sammen stemmen, der fortæller os: “Du er for ga...

Læs mere