Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Radikal selvomsorg

Mindful living

Radikal selvomsorg

"En kvinde, der for alvor forstår at drage omsorg for sig selv og passe på sin energi, er noget af det mest powerfulde, der findes. For Trine, selvomsorg er ikke en luksus, det er en nødvendighed”, sagde Maureen, min mentor sidst i 70'erne, og så på mig med et direkte blik gennem skærmen. Det var ikke første gang, vi har haft den snak. 


Det lyder så lige til at huske tid til os selv, men for mange er det ofte forbundet med dårlig samvittighed, sådan for alvor at leve et liv, der bygger på radikal selvomsorg, hvor vi lader intentionelt op før noget andet. Det har taget mig næsten to årtiers eksperimenteren og praksis for sådan rigtig at forstå vigtigheden dybt ind i mine knogler.

Og jeg ved, at jeg ikke er alene. For jeg får spørgsmålet fra rigtig mange: Hvordan skaber vi tid til opladningspauserne i en overfyldt travl hverdag? 

Svaret er: Ud fra devicen RADIKAL SELVOMSORG.

Ikke den slags selvomsorg, som vi ofte bliver påduttet, som kræver en ekstern kilde, som at få en hotstone massage, en manicure, en ny ansigtscreme, eller et glimmer outfit. Det kan sagtens være skøn forkælelse, men radikal selvomsorg er, når vi tager 100% ansvar for vores egen indre trivsel.

For der findes ingen quick fixes. At lære at sætte tempoet ned og fylde Yin-reserverne op er en dyb re-programmering. Det handler ikke kun om kroppen - men i særdeleshed også om at ændre historierne, som vi ofte har med i bagagen om, at vi skal gøre os fortjente til at slappe af.

Radikal selvomsorg handler om at tage ansvar for vores INDRE OPLEVELSE.

For at forbedre vores indre oplevelser er der særligt 3 ting, som vi skal lære at blive bedre til at mestre: 


Mestre selv-regulering;
Når vi er hijacket af travlhed, har vi ingen valg. Når vi lærer at bringe os selv ind i en mere reguleret rolig tilstand, får vi adgang til flere valgmuligheder, så vi mere bevidst kan tage beslutninger, der er bedre for os selv og for vores omgivelser. Yoga, åndedrætsøvelser, meditation, tid i naturen mv., er teknikker til effektivt at regulere vores indre tilstand. 
 
Mestre den indre dialog:
At bryde mønsteret i vores indre oplevelse handler i høj grad om at blive mere bevidst om, hvad vi bærer med os af overbevisninger (ofte fra barndommen), som blandt andet kommer til udtryk i måden, vi taler med os selv. Overbevisninger, der kan holde os fastlåst i et selvdestruktivt mønster, hvis vi konstant fortæller os selv, at vi ikke er gode nok, smarte nok, ikke passer ind etc. Vi kan lære at bryde mønsteret og starte en venligere ikke-dømmende dialog med os selv.

Mestre at sætte grænser: 
Hvad er vores topprioriteter og er disse prioriteter i overensstemmelse med, hvem vi siger, vi ønsker at være, og måden vi ønsker at leve på? Prøv at tegne en cirkel omkring det, der er allermest meningsfuldt for dig. Kan du identificere områder i dit liv, hvor du skal have nogle klarere grænser? Hvor du skal sige nej oftere - eller ja?

Jeg glemmer af og til selv at prioritere den radikale selvomsorgspraksis, men jeg har været bevidst om at placere mig i midt i en mandala af støtte fra mennesker, der selv har gået vejen. For det kræver bare masser af øvelse. Og det er netop det som tiden på yogamåtten tilbyder os. Påmindelsen om hvad der er muligt - og så kan vi øve os både på og udenfor yogamåtten. 

Vi er blevet fortalt, at vi ikke kan tillade os at slappe af før, der at sat flueben ud fra alle punkterne på to-do-listen, men sagen er, at det sker aldrig. Derfor får så mange af os dårlig samvittighed, når vi prioriterer tid til os selv. Men hold dig ikke tilbage - der er SÅ meget styrke, glæde og kreativitet at hente, når vi forstår, at selvomsorg ikke er en luksus, men en nødvendighed.

Hvis du vil med og øve dig på yogamåtten, så finder du oversigten over kommende events HER

KH Trine x

 

Læs mere

1 måned på Bali, hvad koster det egentlig?
Mama Bali

1 måned på Bali, hvad koster det egentlig?

I disse dage underviser jeg Yin uddannelse her på Bali med en gruppe skønne kvinder. Jeg er så enormt taknemlig for rammerne og stemningen. Hvis du har lyst at følge med og få lidt Bali stemning,...

Læs mere
National Digital Detox dag på Bali
Mama Bali

National Digital Detox dag på Bali

I morgen er det så Nyepi, og der gælder følgende: Alle er påbudt digital detox. Eller det går faktisk mere vidt end det..

Læs mere