Har du overvejet en "not to do" liste?
Vi lever i en verden, hvor det giver ekstra point hele tiden at handle, implementere og udmærke sig. Vi har altid sociale medier lige ved hånden, to-do-lister, app’s med noter og opgaver på vores telefoner, og e-mails, der lander i indbakken dagen lang. Så det er nemt bare at fortsætte go-go-go-mentaliteten og tro, at den eneste måde at holde sig oven vande er at fortsætte med at gøre mere, være mere produktiv og jonglere det hele i bedste stil.
Udfordringen er bare, at det kan vi ikke holde til i det lange løb. Vi bliver drænede, stressede og tømt for energi. Vi moderne mennesker har ikke lært at værdsætte pauserne og kultivere vores energi. Det jeg kaldet ENERGI MANAGEMENT, hvor vi lærer at arbejde mere bevidst med både vores fysiske, mentale og følelsesmæssige energi.
En god start kan være at lave din egen personlige 'Not-to-do' liste som en antidote til alle dine (fysiske eller mentale) 'to-do' lister. Når jeg siger "not-to-do-liste", forestiller du dig måske at tage en fridag og slappe af med et Netflix-maraton og snacks på sofaen. Det lyder også skønt, men ideen med en not-to-do-liste handler ikke om at smide sig i sofaen, men om de ting i din hverdag, som stjæler din tid og energi, og de opgaver, som stresser dig, eller tager meget længere tid end de burde.
Prøv at overveje hvad du ville sætte på din 'not-to-do' liste. Som inspiration deler jeg her 3 refleksioner, som jeg har brugt til at lave min udfra, og du er velkommen til at bruge dem som inspiration til at lave din egen:
1: Øv dig i at sige NEJ!
Ja, jeg mener dig. Det er okay at sige NEJ af og til. Eller som minimum "det vender jeg lige tilbage om". Der er SÅ mange muligheder, aftaler og projekter, som du kan kaste dig over. Men hvornår har du sidst sagt: "Det er jeg virkelig glad for, at du spørger om, men det kan jeg desværre ikke" til chefen, kæresten eller veninden? Før vi ser os om, er kalenderen fyldt til bristepunktet, og så kan det være svært at skabe plads til genopladning og refleksionstid. Der findes ikke nogen formel, så prøv dig frem.
2: Følg din intuition
Siger intuitionen nej, så er det med 95% sandsynlighed en dårlig ide. Hvis det ikke føles godt ved første indtryk så lad være med gå videre med en ide, et samarbejde eller et projekt. Det kommer ofte til at tage mere energi, end det giver dig, hvis det ikke føles godt fra starten.
3: Kend værdien af din tid
Hvis ikke du respekterer egen-tid og pauser til genopladning og restitution, bliver du grumpy og kommer i underskud flere andre steder i dit liv. Yep, og det gælder også ift. at prioritere din søvn, minimum 7 timer hver nat, er anbefalingen indenfor den traditionelle kinesiske medicin.
- - -
Men energimanagement er så meget mere end at skabe en not-to-do liste. Faktisk er det en hel disciplin, som på den blideste måde kan ændre alt, når vi begynder at blive mere opmærksomme på, hvad der giver os energi - og hvad der dræner os.
Det har været en game-changer i mit eget liv. Derfor har jeg gjort det til min mission at dele Yin filosofien med andre: Jeg vil gøre det cool at sætte tempoet ned, dyrke pauserne og vise dig, hvordan det både gavner humøret, velværet, kreativiteten og vores relationer.
Hvis du har lyst til at lære mere om både fysisk, mental og følelsesmæssig energimanagement, og om hvordan du opbygger mere overskud i hverdagen, så kig nærmere på mine kommende opstarter i Energimanagement HER
KH Trine x