Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Teenagere under ombygning

Mindful living

Teenagere under ombygning

“Gå-ud-af-mit-værelse-kom-og-put-mig!”
Indsigter fra en yogi-teenagemor


I disse dage hvor jeg er afsted væk fra familien for at undervise uddannelser, workshops og retreats i Danmark og Italien, tænker jeg selvfølgelig ekstra meget på dem derhjemme. 

En af mine første yogalærere, Gurmukh, sagde ofte, at en af de største gaver, vi kan give vores børn, er det indre arbejde, vi laver som forældre på yogamåtten. På den måde tager vi ansvar for, at vores unger ikke skal deale med de dysfunktionelle mønstre, som vi måtte have med os. 

Som mor til nu ikke bare en men TO teenagere, må jeg sande, at hun havde ret. Jo mere jeg tager ansvar for at være i balance (i mangel af et bedre ord) - jo bedre formår jeg at møde mine unger i kærlig øjenhøjde. Selv når bølgerne går højt, for det gør de af og til, og det skal der også være plads til. 

Når vi taler om teenagere, handler samtalen ofte om deres humørsyge, og at de må være fra en anden planet. Og ja, det kan bestemt godt føles sådan af og til. Men den amerikanske psykiatri professor, Daniel Siegel, der har studeret effekten af mindfulness på teenagehjernen, siger, at det er på tide, at vi gentænker fortællingen om teenage-årene og begynder at forstå at teenagehjernen er under ombygning. Den ombygning rummer mange muligheder - såvel som udfordringer, for teenagehjernens natur er at udfordre status quo.

I hans bog "Brainstorm: The Power and Purpose of the Teenage Brain", forklarer han hvorfor, vi bør ændre samtalen fra det klassiske syn på teenageårene som en problemfyldt tid - der bare skal overstås - til et af de vigtigste tidspunkter i et ungt menneskes liv. Det er i teenageårene vi lægger grunden til voksenlivet, og netop den periode kan være en kilde til stor kreativitet og selvbevidsthed i den unge, hvis de mødes af forstående, mindfulde, empatiske voksne, der støtter fremfor at gå ind i ofte ligegyldige konflikter.

Mange tror, at det er hormoner, der ændrer teenagerens sind, men det er en myte, siger Dan Siegel. Det er ikke hormoner, der gør, at din teenager ikke er i stand til at tænke logisk, og synes at handle på ofte uforståelige måder. Faktisk er det en “re-wiring” af hjernen, der er i gang, som ændrer den unges måde at tænke, føle og interagere med andre mennesker på. Denne ombygning af hjernen er noget, vi som de voksne kan lære at omfavne og støtte på en positiv måde, så de unge ikke føler sig forkerte men set og elsket, trods uoverensstemmelserne der måtte opstå.

Når du skal håndtere en teenager, har du basalt 2 valg: Du kan være bevidst nysgerrig og undre dig, hvorfor gør eller siger de, som de gør? Eller du kan tage det personligt – og lade din egen indre teenager fighte tilbage.

En teenagers opgave er at udfordre status quo, men det betyder ikke, at de ikke har brug for os.  Teenageårene bliver også kaldt “gå-ud-af-mit-værelse-kom-og-put-mig” fasen, fordi teenagere har det med at skubbe dig væk det ene øjeblik, blot for at crave dig og din fulde opmærksomhed 2 minutter senere.

Som forældre skal vi lære at tage en dyb indånding. Tage situationen med ophøjet ro, og undgå at blive reaktiv og sige: ”Hvordan vover du at tale sådan til mig? Gå ind på dit værelse!”. Det fjerner følelsen af uafhængighed, der er i gang, og det bliver en kamp frem for en samtale.

Det er her, vores eget indre arbejde kommer ind i billedet. Vores egen vilje til at se indad og arbejde med os selv. At lære at se, hvor vi har blinde vinkler og sår at heale, som kan hæmme os i relationen. Derigennem kan vi ændre de tankemønstre, vanemæssige reaktioner og dybt ind-printede fortællinger, der begrænser vores udvikling til at vokse ind i vores fulde potentiale, og som vi vil give videre til vores børn, hvis vi ikke arbejder aktivt med os selv. 

Det er en on-going praksis, og vi kan ikke gøre det alene. Vi har brug for lærere, mentorer og guides til at vise os, hvad der er muligt, til at stille spørgsmål, så vi kan reflektere og til at trøste og heppe, når der er brug for det. 

Det er sådan, at vi bid for bid omskriver vores historie - ikke bare for os selv, men for vores børn og kommende generationer.

Hvis du er blevet nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med dig selv og din rummelighed gennem mindful Yin Yoga eller meditation, så klik HER og se hvilke mulighed du har for at gå dybere i din egen praksis. For det er der magien starter...

KH Trine x

Læs mere

Et citat & et studie du bare MÅ læse
Mindful living

Et citat & et studie du bare MÅ læse

På Stanford universitet har de forsket i, hvordan vi kan kultivere et mere positivt mindset, og de siger:

Læs mere
Kan du anbefale en dygtig yogalærer?
Yin Yoga

Kan du anbefale en dygtig yogalærer?

Bevidst indlæring og 10.000 timers reglen Du har sikkert hørt om “10.000 timers reglen”, som stammer fra studier af violinister*, som viste, at de bedste violinister i verden har øvet sig minimum ...

Læs mere