Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Mød Mette: "Trines funktionelle tilgang har lært mig, at jeg må være her, præcis som jeg er"

yoga interviews

Mød Mette: "Trines funktionelle tilgang har lært mig, at jeg må være her, præcis som jeg er"

Det var en fornemmelse af, at den blidere tilgang til yoga måske kunne noget, der i 2019 fik Mette til at tilmelde sig første modul af Trines Yin uddannelse. 

Modulet omkring funktionel anatomi fremhæver Mette Rexen igen og igen. Det er nemlig ikke kun på yogamåtten, at den funktionelle tilgang har ændret Mettes perspektiv. Det er generelt i livet, for den funktionelle tilgang har lært hende, at hun må være her, lige præcis som hun er.

“Det var virkelig en øjenåbner for mig. Jeg vidste godt, at kroppe er forskellige. Men at få lov at nørde og se på forskellige kroppe og deres muligheder og begrænsninger, det er en erfaring, som er sivet ind i alt, jeg laver,” fortæller Mette. Hendes grunduddannelse inden for yoga er inden for klassisk Hatha, som hun stadig underviser i. Men nu på en helt ny måde for den funktionelle forståelse fletter hun ind på alle sine klasser. 

“Mange af os kan blive så opslugte af, at en yogastilling skal se ud på en bestemt måde. At opdage, nej, det handler ikke om, hvordan det ser ud men om at mærke, hvor din krop kan bevæge sig hen, det er en kontinuerlig læring for mig. Vi bliver så nemt trukket ind i billedet af, at det skal være på en bestemt måde. Det er en rejse at begynde at mærke efter i stedet,” fortæller Mette. 

Hun valgte bevidst at tage uddannelsen i etaper med tid til at integrere mellem hvert modul. 

En samtale med kroppen

Mette er vild med Trines grundighed og dedikation til netop denne gren af yogaen. Hun oplever, at Trines store erfaring med Yin, Mindfulness og den funktionelle tilgang træder tydeligt frem i undervisningen på uddannelsen. Kontinuerligt inviterer Trine til, at vi er i dialog med kroppen og lærer at mærke vores egne grænser og at læse andres kroppe. 

“Trine er nørdet på sådan en fin måde og formidler også med humor. Hun er skarp til at holde en rød tråd, samtidig med at hun kan gå med, hvis noget spontant opstår. Det gør mig tryg, fordi jeg ved, at vi nok skal nå det hele. Og så elsker jeg hendes insisteren på, at vi skal huske vores egen praksis,” fortæller Mette. 

Senest deltog Mette på Yin Pulserings modulet, så hun nu har afsluttet de første 200 timer af Yin Unwind Uddannelsen.

“Jeg elsker den bløde og frigørende effekt, som Yin Pulseringerne har på kroppen. Kombinationen af Yin Pulseringerne sammen med den klassiske Yin er genial! For mig er Yin Pulseringerne både en måde at lande i mig selv på og samtidig bringe nervesystemet i mere ro. Jeg oplever yin pulseringerne, som at jeg helt blidt lirker kroppen ind i en tilstand, hvor den bliver mere blød, og hvor jeg skaber mere plads for hver pulsering. I de klassiske stræk skaber jeg også mere plads, men her er oplevelsen en anden. Som om den indre given efter i bindevævene fortsætter i dybden, der hvor Yin Pulseringerne slap. Uddannelsen med Trine har fuldstændig ændret min praksis."

Hun husker, hvordan hun på sin første yogauddannelse havde ondt i knæene hver morgen, når hun skulle meditere. Hun slog det hen, ville passe ind i formen og bøvler stadig med knæene i dag. Trines undervisning guidede hende et andet sted hen. Ind i en samtale med kroppen. 

“Det handler om at forholde os lyttende, anerkendende og accepterende til kroppen. Det handler ikke om at præstere. Når jeg laver foroverbøjninger, skal maven ikke nødvendigvis røre lårene. Det er ikke det, det handler om,” siger Mette. 

En anden måde at undervise - og være i verden på

Temaet omkring hvor forskellige vores kroppe, grænser og behov er, er blevet et omdrejningspunkt i Mettes undervisning. 

“Når jeg underviser, vender jeg hele tiden tilbage til, at du må være her lige præcis, som du er. Du behøver ikke passe ind. Der er så meget anerkendelse i at lave en stilling, man mærker, gør en godt, i stedet for bare at følge med de andre,” smiler Mette.

“Min egen undervisning er også blevet mere fri. I begyndelsen underviste jeg mest fra min egen yogamåtte og lavede mange af øvelserne selv. Nu bevæger jeg mig mere rundt i rummet og ser kroppene fra forskellige vinkler. Det er noget, der er kommet efter de sidste moduler hos Trine. Det har givet mig en større lethed. Selve guidningen flyder på en anden måde nu,” siger hun.

Mette driver i dag sit eget yogastudie på Fanø. Oprindeligt er hun uddannet pædagog og arbejdede tidligere som børnehaveklasseleder. 

“Jeg synes, jeg havde verdens bedste job, men set i bakspejlet udfordrede den verden mig. De faglige krav steg, og jeg ville gerne gøre det godt, men var også optaget af elevernes trivsel. Jeg så mange børn blive tabt, fordi der hele tiden var fokus på, hvor de lå i forhold til deres udviklingskurve og de ydre krav. I 2015 gik jeg ned med stress og kunne slet ikke se mig selv komme tilbage,” fortæller Mette. 

Yogamåtten som livslaboratorium

På Yin Uddannelsen fletter Trine så fint de mentale og følelsesmæssige aspekter ind i undervisningen, så det ikke bare er en fysisk praksis.

“Det er mindfulness in action hele tiden at være i dialog med de omstændigheder, man er i. At turde spørge sig selv: Hvordan mærkes det her? Og så give sig selv lov til at vælge ud fra det, man mærker.” siger Mette. “Det er stadig en øvelse at finde ro. Men efter Yin Pulseringsmodulet, har jeg endelig fået etableret en fast praksis, som virkelig støtter mig. At have en mere eller mindre fast morgenpraksis er jeg aldrig lykkes med før, selvom jeg gerne har ville i lang tid. Det giver indre ro,” siger Mette og fortsætter hurtigt:

“Ikke fordi jeg altid er zen-agtig. Det skal ikke lyde som et glansbillede. Men at starte dagen i mit eget selskab, inden jeg begynder at forholde mig til verden, det er virkelig givende. Det støtter mig at slippe forventningerne til, at noget skal være på en bestemt måde. Hvis min energibeholdning er på 50 procent, så ved jeg, at jeg skal skrue ned for kravene til mig selv, og hvad jeg skal nå den dag.”

Hun er dybt taknemmelig for det, hun har fået med fra uddannelsen, og ikke mindst fra Trines tilgang. 

“Livet har sine ups and downs, men jeg har nu en grundlæggende følelse af, at livet vil mig det godt, og jeg kan bevæge mig med det, der er. Det er det, vi øver os i på yogamåtten som et lille livslaboratorium, så vi kan tage det med ud i livet uden for yogamåtten,” slutter Mette.

Mit næste yin kapitel er det nye Sense-of-Self modul, som jeg glæder mig til. 

 

Mette bor på Fanø, hvor hun driver sit eget yogastudie og blandt andet også underviser i Yin yoga. 

METTE BLEV INTERVIEWET AF DITTE (SKRIBENT & YINSTER) 

 

PS: Er du blevet nysgerrig på Yin Unwind uddannelsen, kan du læse meget mere om indhold og opbygning HER.

Læs mere

Nej, du er ikke for gammel….

Nej, du er ikke for gammel….

Hvis din alder holder dig tilbage, så lyt med en gang: Det ikke din alder, men dine tanker om din alder, der holder dig tilbage! Vi kender vist alle sammen stemmen, der fortæller os: “Du er for ga...

Læs mere
Stiller du de rigtige spørgsmål?
Yin Yoga

Stiller du de rigtige spørgsmål?

Et spørgsmål der ofte lander i indbakken hos mig er: Der er så mange yogauddannelser, hvordan vælger man den rette? Der ER virkelig mange yogauddannelser. Også FOR mange hvis du spørger mig.Og jeg ...

Læs mere