Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Mindfuldt smack fra Barbie

Mindful living

Mindfuldt smack fra Barbie

I en verden hvor vi konstant bombarderes med uopnåelige standarder og krav, som de færreste af os kan leve op til, er det vigtigt at huske på, at det aldrig var meningen, at vi skulle passe ind i små, foruddefinerede kasser.
 
I løbet af den sidste uges tid var vi i biffen med vores teenage datter, for at se den nye Barbie film. Selv er jeg vokset op med en mor, der ikke ligefrem tilskyndede mig til at lege med Barbie. Som teenage karaktereren i filmen, siger: "Jeg troede, Barbie-dukker var kvindeundertrykkende". Men Greta Gerwig, filmens instruktør, har i den grad forstået at redefinere Barbie til at være en moderne feministisk forgangskvinde, hvor vi i den menneskelige verden ikke har formået at følge med...

Barbie vågner op i sin picture-perfect barbie-bobbel og begynder at stille spørgsmålstegn ved livet, døden og retten til at bestemme over sit eget liv. Da hun forlader Barbieland, opdager hun, hvor uperfekt den virkelige verden egentlig er. Hun møder en teenagemor, spillet af America Ferrera, og hendes monolog til Barbie i filmen rammer på mange måder plet i forhold til hvor komplekst, det er at navigere i nutidens kvindebillede:

"Det er bogstaveligt talt umuligt at være kvinde. Du er så smuk og så klog, og det gør mig ondt at høre, at du ikke tror, ​​du er god nok. Vi (kvinder) skal ligesom altid være ekstraordinære, men på en eller anden måde gør vi det altid forkert.
 
Du skal være tynd, men ikke for tynd. Og du må aldrig sige, at du vil være tynd. Du skal sige, at du vil være sund, men du skal samtidig også være tynd. Du skal have penge, men du må ikke bede om penge, fordi det er forkert. Du skal være chef, men du må ikke være bossy. Du skal lede, men du må ikke skyde andres ideer ned. Du skal elske at være mor, men tal ikke om dine børn hele tiden. Du skal være karrierekvinde, men også altid drage omsorg for alle andre. Du skal stå til ansvar for mænds dårlige opførsel, hvilket er sindssygt, og hvis du påpeger det, bliver du anklaget for at brokke dig.
 
Du skal være køn i mændenes øjne, men ikke så smuk, at du frister dem for meget, eller at du truer andre kvinder, for du skal også være en del af vores sisterhood. Du skal skille dig ud og være taknemmelig. Og glem aldrig, at systemet ved bedst. Så find en måde at leve med det på, og husk også altid at være taknemmelig. Du må aldrig blive gammel, aldrig være uhøflig, aldrig vise dig frem, aldrig være egoistisk, aldrig fejle, aldrig vise frygt, og du skal altid holde din plads i køen. Det er svært! Det er selvmodsigende, og ingen giver dig en medalje eller siger tak! Og det viser sig ofte, at du ikke kun gør alting forkert, men også at alt er din skyld.

Jeg er bare så træt af, hvordan jeg selv og andre kvinder slår knuder på os selv, for at folk skal kunne lide os. Og hvis alt dette også er sandt for en dukke, der repræsenterer kvinder, så ved jeg snart ikke ..."

 
Filmen er fremragende, og det er i den grad på sin plads med et mindfuldt smack fra Barbie. 

Kritikere af filmen påpeger, at det er på tide at tørre øjnene, og at vi ikke kan blive ved med at diskutere ligestilling. Men prøv at klikke ind på Kvinde kend din statHer har Cathrine Berendt sat sig for at eliminere kommunikationsgap'et, der er mellem fakta og de (vrang-)forestillinger mange har om, hvordan det står til med  ligestillingen herhjemme. Vidste du for eksempel at: 

🌸 80% af lønforskellen i Danmark opstår ifm. at kvinder får børn

🌸 Kvinders sidste arbejdsdag i år er d. 17. november, resten af året arbejder alle kvinder "gratis" ift. mænd

🌸 Mænds pensionsopsparing er 27.7% større end kvinders

🌸 Efter 1. barn går kvinder 30% ned i indkomst

🌸 Kun 9% af alle direktører er kvinder

 

Så mindfuldt smack eller ej: Vi kvinder skal turde stå ved os selv, og ikke være bange for at stille nogle svære spørgsmål. Til os selv og hinanden. Vi behøver ikke være perfekte for at have en mening - eller for at sige den højt. Når vi giver slip på ideen om perfektion, skaber vi plads til at selvaccept, selvkærlighed og udvikling kan vokse frem. Og herigennem får vi modet til at udtrykke vores passioner, ideer og følelser ærligt, uanset hvad andre mener.

Det er også det, vi praktiserer på yogamåtten!

Det er også det, vi praktiserer på yogamåtten! Du er altid velkommen - se YOGAKALENDEREN for mulighederne for at vi kan praktisere sammen.

KH Trine x

Læs mere

Hvad gør du, når filmen knækker?

Hvad gør du, når filmen knækker?

Vi bliver ofte fanget i rollen som en anden filminstruktør, der laver de smukkeste film inde i hovedet af, hvordan den planlagte ferie med familien, eller et forretningsmøde - eller ja, hvordan vor...

Læs mere
Bali kalder...
Mama Bali

Bali kalder...

Det er sjovt at tænke på, at det hele startede på en yogamåtte med udsigt til New Yorks skyline. Dengang for 23 år siden da jeg landede på yogamåtten første gang...

Læs mere