Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Gør du dine følelser forkerte?

Gør du dine følelser forkerte?

"Skammer du dig over, hvad du føler", spurgte min lærer i røret under vores månedlige check-ind. Der var et øjebliks stilhed. Jeg tøvede. Gjorde jeg? "Det er jo blot en følelse ligesom alle andre følelser", pointerede hun. Og det havde hun jo fuldkommen ret i.

Alligevel kommer vi ofte til at kategorisere vores følelser som gode eller dårlige følelser.

De følelser vi gerne står ved, og alle de andre, som vi ofte ubevidst lægger afstand til og skammer os over. Vi udøver en indre censur, hvor vi som en slags seriemordere, forsøger at udrydde eller holde uønskede følelser ude. 

Har vi ikke har lært at møde følelser som sorg, frygt, vrede, ked-af-det-hed, jalousi m.fl. kan de ofte føles overvældende. Nogengange tilintetgørende. Hvem husker ikke den første kærestesorg?

Problemet er bare, at når vi gør nogle følelser forkerte, fordi de gør ondt, eller fordi vi skammer os over dem, så vokser de i styrke. De forsvinder ikke, de bliver snarere opsatte på at få vores opmærksomhed. Hvis vi hver gang ked-af-det-heden eller sorgen kommer forbi, forsøger ikke at føle den, så ender det med, at vi skaber et forsvarsværk omkring os, der gør, at vi hverken kan mærke vores ked-af-det-hed, eller nogen andre følelser fuldt ud.

Følelser er energi, siger taoisterne (som yin yogaen bygger på). Følelser fungerer som et slags indre GPS-system, der guider os hen imod og væk fra. Hvis vi kan lære at acceptere hele vores spektrum af følelser, kan de levere deres budskab og flyde igennem os. 

Det er blandet andet det, vi øver os i på yogamåtten! At mærke os selv. Og det er ikke egoistisk, som det har været oppe i visse kredse på det sidste.

En smuk bonus er nemlig, at når vi lærer at rumme vores egne følelser, så bliver vi også bedre til at rumme andres. Ved vores eksempel viser vi vores børn, hvordan de trygt kan processe og rumme deres følelser. De lærer nemlig af hvad vi gør, ikke af hvad vi siger.

KH Trine x

Læs mere

Så la' da vær! Om selvkærlige nytårsintentioner
Mindful living

Så la' da vær! Om selvkærlige nytårsintentioner

Godt nytår! Jeg håber, at du kom godt ind i det nye år. Nu sidder vi her på den første dag i det nye år med et frisk år foran os. Ovenpå jul og nytår kan det føles lidt tomt, for hvad nu? Hvordan ...

Læs mere
Slap nu af. Intet er alligevel under kontrol!
Mindful living

Slap nu af. Intet er alligevel under kontrol!

Vi lægger planer og forsøger at regne tingene ud, selvom vi godt ved, at der ikke er særligt meget, vi egentlig kan kontrollere

Læs mere