Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: 7 måder jeg prioriterer min sundhed på

Mindful living

7 måder jeg prioriterer min sundhed på

Trine fortæller: 7 måder jeg prioriterer min sundhed på

Hvordan passer vi godt på os selv og værner om vores indre energiressourcer? Både indenfor yogaen, mindfulness meditation og den traditionelle kinesiske medicin, giver de helt specifikke anbefalinger til, hvordan vi kan tage et større ansvar og prioritere ikke bare vores fysiske, men også mentale og følelsesmæssige velvære og nedsætte tempoet, som vi aldres med. De gamle visdomstraditioner er stadig relevante for os moderne mennesker med bud på, hvordan vi kan øge sandsynligheden for, at vi trives og har det så godt som muligt – i så lang tid som muligt. Det interessante er, at mange af deres anbefalinger nu også bakkes op af videnskaben.

I dag giver jeg et lille indblik i mine egne personlige "sundheds-rutiner". Hvad jeg gør, vil selvfølgelig ikke nødvendigvis fungere for (eller tiltale) alle - og det er helt fint. Du behøver ikke gøre som mig, for du ved bedst, hvad der fungerer for dig. Men hvis du bliver inspireret til nye eller andre måder at balancere dine selvomsorgsrutiner, så vær’sgo:

7 MÅDER JEG PRIORITERER MIN SUNDHED PÅ

1: FINJUSTERER MINE SOVEVANER

Søvn er en yderst vigtig del af vores generelle sundhed, men det kan være svært at overholde – utroligt nok også som teen-forældre. Efterhånden som ungerne er blevet større, begyndte de at gå senere og senere i seng, og det samme gjorde vi for liiige at nå lidt voksentid alene i sofaen.

Men den sene sengetid betød, at jeg fik sværere og sværere ved at falde i søvn, og til sidst ’frygtede’ jeg nærmest at gå i seng, for jeg lå mange nætter og jeg følte mig sjældent veludhvilet.

Så blev jeg anbefalet at investere i en Oura-ring, der måler på en række parametre og giver indsigt i kvaliteten af din søvn, balancen i dit nervesystem og giver dig tips om optimal sengetid og hvor meget energi, du har at gøre godt med den pågældende dag.

Søvn beskrives i nogle af de gamle yogiske skrifter, som den vigtigste yoga. Forstår vi at tilpasse vores rytmer og vores fysiske (yoga)praksis (Yin & Yang), så det skaber ro i nervesystemet, så mærker vi det også på kvaliteten af vores søvn.

Det er blevet helt tydeligt for mig, efter at jeg hver morgen kan se sort på hvidt, hvordan min søvn påvirkes på mange flere måder, end jeg tidligere har været opmærksom på. Hvis du er nysgerrig på, HVAD jeg har lært af min OURA ring, så læs med HER (LINK)

2: BRYDER FASTEN EFTER 12-14 TIMER

Den kinesiske medicin giver en række livsstilsanbefalinger til, hvad vi selv kan gøre for at optimere vores helbred. I tusinder af år har anbefalingen været, at man hver nat faster 12-14 timer. Altså fra at du indtager dit sidste måltid om aftenen (f.eks. kl. 18/19’ish) og indtil du indtager fast føde (vand og urtete er okay) næste morgen (f.eks. kl. 8 – eller hvad der passer ind i ens rytme). I dag kaldes samme princip for ’periodisk faste’ og Harvard Universitet har lavet et studie, der viser, at 12-14 timers faste i døgnet har en række gavnlige effekter på vores helbred, bl.a. på fordøjelsen og kroppens evne til at regenerere. Derudover kan det også være en god vægtkontrol, for et andet studie viste, at mange indtager op til 30% af deres samlede energiindtag efter kl. 20 – og det er sjældent gulerødder, der glider ned på det tidspunkt….. 

Jeg bryder fasten om morgenen med et glas varm vand (kogt vand tempereret med koldt, så det er til at drikke) med citron, og det hjælper med at stimulere fordøjelsen og udskille nattens affaldsstoffer, så de ikke genoptages i blodet. Cirka en halv til en hel time derefter, er jeg klar til morgenmad.

3: BOUNCY BINDEVÆV MED MIN YIN PRAKSIS

Allerede fra midten af 30’erne begynder vores dybere bindevæv at dehydrere og blive mindre elastiske, med mindre vi ved, hvordan vi belaster dem på en effektiv måde. Og det er her Yin Yoga kommer ind i billedet.

Mine mange års studier af fascia (fascia = bindevæv) og nervesystemet efterlader ingen tvivl i mig om, at det lønner sig at prioritere vores Yin praksis! Derfor ruller jeg nærmest dagligt Yin-yogamåtten ud for at holde min krop så mobil, hydreret og smertefri som muligt.

Min Yin praksis består både Yin Pulseringer, som er langsomme blide vuggende bevægelser, som jeg gennem de sidste 8 år har udviklet i kombination med de klassiske længereholdte Yinstræk. Sammen understøtter de kroppen i at slappe af og slippe dybere spændinger, hvilket blandt andet øger blodcirkulationen gennem kroppen. Den bedre cirkulation hydrerer bindevævene indefra, og får dig til at føle dig mere smidig og bedre tilpas.

Hvis du er nysgerrig på en smagsprøve af min tilgang til Yin, som jeg kalder Yin Unwind, så får du en gratis Yin Unwind klasse, når du tilmelder dig mit nyhedsbrev HER  

4: VEDLIGEHOLDER MIN MUSKELMASSE

Apropos bevægelse så besluttede jeg, at 2022 skulle være året, hvor jeg kom tilbage i rytmen med at styrketræne igen. Påmindelsen kom da jeg læste om, hvor meget muskelmasse vi mister hvert år, hvis vi lader stå til, og at det at miste muskelmasse fremskynder vores aldring.

Fra midten af 30’erne og frem mister vi ca. 100 gram muskelmasse om året, med mindre vi styrketræner. Når du kommer tæt på 50 års alderen, kan du tabe op imod 500 gram muskelmasse hvert år, viser studier fra Sundhed.dk. Guide: Sådan får du stærke muskler hele livet (jyllands-posten.dk)

Så to gange om ugen styrketræner jeg i minimum 20 minutter – de 20 minutter er en mental gulerod, der føles overkommeligt, så jeg kommer afsted. Kom nu Trine, det er bare 20 minutter, og bagefter er man jo sjældent i tvivl om, at tiden har været givet godt ud, for kroppen beamer af velvære. Og som jeg lærte for nyligt: 20 minutter x 2 (om ugen) x 50 uger (på et år minus det løse) = 2.000 minutters styrketræning på et år, hvilket trods alt giver en mærkbar forskel!

5: ANTIINFLAMMATORISK KOST

Sidste forår fik jeg lavet nogle forskellige blodtests, som viste, at jeg havde øget inflammation i kroppen. Jeg vidste godt, at noget var på færde, for min energi og min krop føltes ikke, som den plejede. Jeg slog det hen med, at vi lige var flyttet til Bali, og at det måske var de første tegn på overgangsalderen, selvom det var lidt tidligt. Min akupunktør, Bobbi, en energisk og klog kvinde i 80’erne, sendte mig straks afsted til lægen. For inflammation er første tegn på ubalancer, der kan manifestere sig som forskellige sygdomme, og flere studier har vist at noget af det, der ælder os allermest, er, når inflammationsgraden i kroppen stiger.

Mine testresultater viste en lidt øget inflammationsgrad, så Bobbi satte mig med det samme på en anti-inlammatorisk kost og en daglig tonic af kinesiske urter. Farvel til brød (alle kerner, mel etc.), sukker, frugt, rødt kød, kaffe, alkohol – og ind med flere grøntager, gode olier, og magert hvidt kød (kylling og fisk). Det var lidt svært at etablere de nye vaner i starten, for jeg havde svært ved at give slip på de velsmagende smoothie bowls og juicer, som Bali frister med. Men bare efter den første uge, begyndte jeg at mærke et markant skifte i min energi og det var som om, at min hjerne blev mere klar. Sådan blev jeg ved i 6 måneder, og mine inflammationstal var fine igen, så jeg begyndte at introducere en smule frugt (særligt bær) og mørk chokolade (over 85%). Det bestræber jeg mig på at efterleve det meste af tiden – men selvfølgelig med plads til udsving i weekend og ferier. Men det er ikke svært at leve efter, for effekten er mærkbar.

6: BALANCERET BLODSUKKERNIVEAU

Vores evne til at  balancere vores blodsukkerniveau har betydning for blandt andet graden af inflammation i kroppen, samt hvordan hjernen fungerer. Gennem mine mindfulness studier, hvor jeg også har studeret hjernen, og hvordan vi bedst holder den så funktionsdygtig som muligt, har jeg lært, at blodsukkeret, som har det med at stige, når vi bliver ældre (40+). Det sker fordi muskelmassen mindskes og fedtmassen typisk øges, og det påvirker vores evne til at forbrænde glucose. Derudover viser studier også, at et balanceret blodsukkerniveau, mindsker sandsynligheden for hedeture, søvnkvaliteten bliver bedre og selv risikoen for kredsløbssygdomme senere i livet formindskes.

Det gjorde mig selvfølgelig nysgerrig, så i løbet af foråret investerede jeg i en ’continuous glucose tracker’ og målte mit blodsukkerniveau over 30 dage.  Det gav et detaljeret billede af, hvad der foregik i min krop. Basalt set måler den blodsukkerniveauerne i realtid, og viser kroppens reaktion på den mad, du spiser. Så du kan se, hvordan din krop reagerer på forskellige fødevarer, alt efter om blodsukkeret stiger, falder eller forbliver stabilt. Det var en øjenåbnende oplevelse, og jeg måtte (desværre) sande, at nogle af mine måltider og snacks boostede mit blodsukkerniveau uhensigtsmæssigt. For eksempel blev det helt tydeligt, hvorfor smoothiebowls og juicer hører i ’kun-en-gang-imellem’ kategorien, da de slog mit blodsukker helt ud af kurs. Heldigvis blev min mørke chokolade (min. 85%) blåstemplet, eller sådan valgte jeg at tolke det, for den slog ikke mit blodsukkerniveau ud af den optimale zone.

7: PASSER GODT PÅ MIN HUD

Vores hud er vores største organ, og inden for den kinesiske medicin kalder de den også for vores tredie lunge. Ikke bare ånder vi gennem huden, men huden optager også, hvad vi smører på den, så jeg fokuserer på at nære den med så rene produkter som muligt.

Fra Gua Sha-behandlinger (en gammel kinesisk teknik til at stimulere cirkulationen gennem vævene og frigøre blokeringer og affaldsstoffer) til Micro needling til at sikre at min hudplejeprodukter indeholder ingredienser, jeg kan læse – er noget at det jeg gør for at beskytte og hydrere min hud.

... 

Det er nogle af de sundhedsrutiner, som jeg prioriterer lige nu for at føle mig bedst muligt tilpas - indefra og ud. Mange af metoderne, som jeg benytter mig af er holistisk inspireret med rødder i taoismen, den kinesiske medicin og yogaen.

Hvis du har lyst til at afprøve nogle af rytmerne og rutinerne i praksis, så kom med på et af mine retreats. Jeg vil elske at byde dig velkommen!

Du finder min yogakalender HER

 

KH Trine x

Læs mere

Min Oura-ring: En virkningsfuld hjælper til bedre søvn
Mindful living

Min Oura-ring: En virkningsfuld hjælper til bedre søvn

Disse fem nye sovevaner har totalt ændret min søvnmønster til det bedre, og jeg vågner op og føler mig udhvilet og energifyldt på en måde, som jeg ikke har oplevet før, jeg begyndte at tage mine s...

Læs mere
En oplevelse, der ændrede min yogapraksis
Yin Yoga

En oplevelse, der ændrede min yogapraksis

Hvor svært kan det være, tænkte jeg for at berolige mig selv. Det var før, at jeg vidste, at yoga ikke handler om, hvordan vi ser ud i stillingerne, men udelukkende om, hvordan det føles. Så der va...

Læs mere