Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: 5 tips til at omfavne vintermørket

Mindful living

5 tips til at omfavne vintermørket

Trine Hedegaard Yoga & Livsstils Blog: Omfavn vintermørket

Danmark er berygtet for sine mørke vintre. Sidste år var vi besøgsfamilie for en amerikansk udvekslingsstuderende, og hendes forældre var meget bekymrede for, hvordan hun ville komme igennem de mørke måneder, som de havde hørt omtalt.

Og her bliver mørkt. Her ER mørkt! Selv kan jeg kan ikke sige mig fri for at blive påvirket, når dagene bliver korte. Derfor deler jeg i dag 5 af mine bedste coping-strategier til at omfavne vintermørket:

1) Spis (mere) D-vitamin Det er en rigtig god ide at få tjekket op på dit niveau af D-vitamin. Mange af os har nemlig alt for lave niveauer, og vitamin D, som er lidt som solskin i pilleform, styrker immunforsvaret og giver et mere positivt udsyn. En kinesisk læge, jeg kender, anbefaler at man tager 5000 IE (Internationale Enheder) om dagen, som svarer til 125 mcg. som vedligeholdelsesdosis i de mørke måneder.

2) Minus Gluten I efteråret besluttede jeg at afprøve en 100% glutenfri kost. Det var ikke fordi, jeg spiste meget gluten, primært rugbrød + det løse, der ryger ned. Nu efter et par måneder, må jeg konstatere, at jeg har oplevet en mærkbar effekt. Det er som om, at min hjerne føles mere klar og jeg påvirkes ikke så meget af mørket, som jeg har oplevet de forrige år.  

3) Skønhedssøvn Om vinteren har vi brug for mere søvn end om sommeren. Søvnunderskud påvirker både immunforsvaret og humøret negativt, så i stedet for at kæmpe imod, så gå i seng, når du begynder at føle dig træt, så du kan få sat ind på søvnkontoen. Også selvom det betyder, at du går i seng samtidig med ungerne. Du vil mærke forskellen om morgenen. Desuden viser et nyere søvnstudie, at kvinder har brug for mere søvn end mænd (jvf. søvnekspert, Professor Jim Horne).

4) Styrkende yoga & meditation Vintermånederne er den tid på året, der er mest yin. Mørket er oplagt til fordybelse på yogamåtten & meditationspuden. Man kan måske godt fristes til at gå all-in på yin-delen, men vær opmærksom på at for meget yin kan give stagnation. Derfor kan det være en god ide at kombinere den mere meditative stille yin yoga med styrkende yogaflow til at stimulere cirkulationen gennem kroppen. Prøv et par solhilsner og nogle omvendt stillinger som eksempelvis hoved- og skulderstand eller benene-op-ad-væggen.

5) Hyggenygge Jeg elsker at hygge og i de mørke vintermåneder, skruer vi en tak mere op for hyggetermostaten. Der hyggenygger jeg! Og ja, det er et rigtigt ord, som betyder: "Intens eller overdreven hygge som modsætning til nøgternhed, realisme el. lign." (ordnet.dk). Stearinlys, friske blomster, tæpper og dyner i sofaen til fællesnus, læsning og seriekigning.

Kh Trine

Læs mere

To-do-listen løber løbst - Trine Bredal Hedegaard, Yogini Yoga
Mindful living

Når den indre to-do-liste løber løbsk, hvad så?

En ny undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital, viser at 80 procent flere kvinder end mænd føler sig stressede. 

Læs mere
Så la' da vær! Om selvkærlige nytårsintentioner
Mindful living

Så la' da vær! Om selvkærlige nytårsintentioner

Godt nytår! Jeg håber, at du kom godt ind i det nye år. Nu sidder vi her på den første dag i det nye år med et frisk år foran os. Ovenpå jul og nytår kan det føles lidt tomt, for hvad nu? Hvordan ...

Læs mere