Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: 3 digitale detox tips til gode hverdagsvaner

3 digitale detox tips til gode hverdagsvaner

Fra i dag og de næste 2 dage holder Bali “Nyepi”, som er en kollektiv STILLEDAG. Det er to officielle helligdage, dedikeret til stilhed, faste og meditation sammen med familien. Det betyder, at man begrænser alle distraktioner: Man må ikke gå ud, ingen brug af elektrisk lys, ingen arbejder, ingen færden på vejene og...suk, siger ungerne...IKKE noget internet. 

Jeg fejrer Nyepi med familien her på Bali, og vi glæder os alle til det boost af nærvær, det giver, når alle distraktionerne gemmes bort for en stund.

For der er brug for mere fokus på nærvær i vores travle liv. Noget af det mest dyrebare vi kan give hinanden, er vores fulde opmærksomhed. At få et andet menneske til at føle sig set og værdsat. Vores digitale forbrug er steget med mere end 21% de sidste 24 måneder, så måske du har lyst til at joine os og skrue helt eller delvist ned for de digitale stimulanser - hvis ikke nu så måske i weekenden?

Stilheden afslørede min digitale afhængighed

Da jeg begyndte at tage på silent-retreats for over 10 år siden, hvor vi blev bedt om at aflevere mobiltelefoner mv., blev det hurtigt meget tydeligt for mig, at jeg var mere afhængig af at være på, end jeg måske selv havde troet. Det var både grænseoverskridende og befriende at lukke ned på samme tid. Efter hvert retreat registrerede jeg en mærkbar forandring i mit nervesystem. Derfor blev retreats en fast bestanddel af min selvomsorgspraksis.

Sideløbende har jeg også eksperimenteret med mit (og familiens) digitale forbrug i hverdagen, for at finde en god balance mellem at være på og være sådan rigtig sammen.

Det er der kommet disse 3 digitale detox vaner ud af, som fungerer for os - og som du måske har lyst til at afprøve:

3 digitale detox tips til gode hverdagsvaner:

1) En daglig 12-timers detox: Fra kl. cirka 20 om aftenen til næste morgen er vores telefoner henvist til køkkenet, så de frister mindst muligt. Det giver ro om aftenen, og man får tid til at vågne stille og roligt, inden den ydre verden bliver inviteret indenfor igen til en ny dag.

2) Gode digitale hverdags-vaner: Vi har sat nogle rammer for skærmforbruget derhjemme. Hjemme hos os betyder det bl.a. ingen mobiler på værelserne efter sengetid, ingen mobiler ved spisebordet og vi havde en max 2 timers skærm efter skole, men den er til genforhandling pt.

3) Længere perioder offline: Eksperter indenfor mental sundhed anbefaler, at vi tager regelmæssige time-outs, hvor vi er 100% offline en dag eller to for at give os selv en mental pause. Effekterne er direkte målbare på vores velvære og stress niveau. Vi eksperimenterer med en dag offline i weekenderne, eller når vi starter ferie til at komme hinanden nærmere og komme ned i gear.

Hvis du har lyst til at ændre dine digitale vaner og mærke effekten, kan du også komme med på et af mine Yoga & Mindfulness retreats, hvor vi sammen logger af og nyder nogle dage i digitalt cølibat. For det er lettere, når vi gør det sammen.

KH Trine x

Du kan se yogakalenderen med kommende events HER

 

 

Læs mere

Har du knækket (energi-)koden?
Meditation

Har du knækket (energi-)koden?

Jeg talte med en af mine mentees, som fortalte, at hun havde svært ved at tage action på hendes drømme og holde dampen oppe. Det tænker jeg, mange af os kan genkende. Det er i hvert fald noget, jeg...

Læs mere
So-(not-always)-Me
Mindful living

So-(not-always)-Me

En veninde fortalte for nyligt om en snak, hun havde med en professionel guitarist, hun kender. Han har rejst verden rundt og gik for 20 år siden for at være blandt de 3 dygtigste rockguitarister i...

Læs mere