Skip to content

Article: Min bedste investering til dato...

Min bedste investering til dato...


Du kan være helt rolig, jeg er ikke igang med at give dig tips om aktiekøb eller højrente konti. Nej, min bedste investering til dato har været at lære, hvordan jeg re-programmerer mit nervesystem. Min Yoga og meditaionspraksis har selvfølgelig været store bidragsydere til, at blive bedre til at mærke mig selv og hvad jeg egentlig havde brug for. Effekten blev endnu mere tydelig, da jeg for 3 år siden begyndte at tracke mit nervesystem med en Oura ring, og flere af jer har spurgt, om jeg vil fortælle, hvad jeg har lært.

Vi har alle et nervesystem, men det er de færreste af os, der lærer hvordan man opererer sådan et på en måde, så vi trives med bugnende energireserver. Sideløbende med min smarte ring, har jeg også fordybet mine studier af nervesystemet ud fra en polyvagal linse (som bliver udgangspunkt for vol. 5: Sense of Self)

Vores nervesystem formes nemlig helt tilbage, fra vi ligger i vores mors mave. Et første grundlæggende imprint, der er med til at påvirke, hvordan vi tænker, føler og opfatter os selv og verden på.

Jeg er barn af 70'erne, og det var præget af en push mentalitet, hvor hovedets intellekt blev sat over kroppens sanselighed (Læs: besværligheder). "Er du træt? Tag dig nu bare sammen", "Er du ked af det? Tør øjnene og kom op på hesten igen” eller ”Er du bange? Lad nu vær med at være så følsom." Du kender sikkert variationer over samme læst. Den prægning tog jeg med mig og gennem min ungdom gjorde jeg mig virkelig umage med at være dygtig og gøre, som der blev forventet, og skubbe alt det, der larmede langt væk. Du har sikkert gættet det - og måske prøvet det på egen krop: DET VIRKER IKKE!

Men jeg kendte ikke til andet. Så derfor er det heller ikke så underligt - set i bakspejlet - at da jeg begyndte at lave yoga i starten af 20erne, var det de fysisk hårde yogastile, der kaldte på mig. Mit klare mål var at få lange slanke muskler som Madonna og hendes girl squat, som blev hyldet i damebladene. Men yogaen havde en anden plan og guidede mig lige så stille ind til det, som jeg havde allermest brug for at se på for at kunne stå stærkere og mere autentisk i mig selv.

Efterhånden som jeg fordybede mig i krop og sind, og hvordan traumer og toksisk stress påvirker vores nervesystem, begyndte jeg at forstå hvordan nogle af mine egne copingstrategier og mønstre var blevet formet. Heldigvis ved vi i dag, at nervesystemet kan re-programmeres hele livet - modsat hvad man troede tidligere. Med vores daglige ritualer og vaner er vi i en daglig dans med vores nervesystem, og det vi bevidst eller ubevidst vælger at sætte forrest i vores opmærksomhed.

Med den rette støtte kan vi alle lære at forme og regulere vores nervesystem. Det bygger en særlig  modstandskraft i os, som er nøglen til at leve et mere autentisk, tilfredsstillende og berigende liv. Når vi begynder at aflære, hvem vi troede, vi skulle være, og føler os trygge (nok) i vores egen krop til at begynde at udleve alt det, vi er, så begynder magien for alvor at tage form.

Det er en vigtig brik i vores STILLE REVOLUTION.

 

Hvad min Oura ring har lært mig

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er ret vild med min Oura ring. Den har hjulpet mig med at forbinde prikkerne og givet mig en bedre føling med, hvad der foregår indeni.

Jeg havde kredset om den og bogmærket den og overvejet frem og tilbage tusind gange, før jeg endelig bestilte den. For jeg var usikker på, om jeg ville få noget ud af at bruge den, eller om den bare var endnu en dims? Min veninde drillede mig med, om jeg behøvede en ring til at fortælle mig, om jeg havde sovet godt, og nu efter 3 år med min Oura-ring, må jeg erkende JA - OG den har lært mig så meget mere om hvilke rytmer, der nærer mig.

Den har uden tvivl øget min kropsbevidsthed og gennem det en (endnu) større føling med mig selv og mit nervesystem. 

Jeg går med den døgnet rundt, og dens objektive målinger af min søvn, min readiness, temperatur, HRV, og hvor meget jeg bevæger mig og hvornår, har givet mig en større indsigt i, hvad der foregår i min krop.

Den holder mig i ørerne og lader høre fra sig i løbet af dagen, hvis jeg har siddet stille for længe, eller når det er tid til at gøre mig soveklar. Den har uden tvivl gjort mig bedre i stand til at tilpasse mine gøremål og rutiner, så mit nervesystem kan følge med. Og de dage eller perioder at det ikke kan lade sig gøre, så er jeg mere bevidst om at indhente det efterfølgende.

 

Her er nogle af mine vigtigste indsigter:

SØVN: Den har hjulpet mig rigtig meget med at forstå min søvn! Her måler den ikke bare antal timer, men mængden af dyb søvn, REM søvn, hvor mange gange man vågner op i løbet af natten, og den anbefaler også, hvordan du med fordel bør gå i seng baseret på din historik og tilstanden i dit nervesystem. Når min søvn score er over 80 ved jeg, at jeg kan give den lidt mere gas, og er den under, tænker jeg i flere pauser og måske endda en middagslur eller guidet hvile midt på dagen (direkte link). Når jeg flyver og skifter tidszone, så er den også en god støtte til hurtigere at finde rytmen igen.

HRV: Heart rate variability eller pulsvariationen på dansk, som beskriver variationen i tiden mellem hvert hjerteslag. HRV er interessant, fordi den giver en indikation på balancen mellem det sympatiske og det parasympatiske nervesystem, og den er dermed en vigtig indikator for, hvordan min stress påvirkning er. Jeg kan se et mønster, hvor min HRV typisk øges (en god ting), når jeg har en regelmæssig yoga og meditationspraksis, og jeg passer min søvn. Et andet mønster jeg har registreret er, at drikker jeg et glas vin, eller hvis jeg over nogle dage kommer for sent i seng (hvilket for mig er efter kl. 22:30), så falder min HRV med det samme. Variationen i HRV indikerer et sundt og afbalanceret autonomt nervesystem.

READINESS: Hver dag får jeg en readiness score baseret på de forskellige parametre, og hvis min readiness er over 80, så ved jeg, at jeg roligt kan give den gas, fordi mit nervesystem kan tåle mere belastning den dag. Er den derimod under 80, så ved jeg, at jeg bør tage den lidt mere med ro, eller ligger flere pauser ind eller gå lidt tidligere i seng den dag.

TEMPERATUR: Det er overraskende så præcist, at den kan forudsige min cyklus baseret på mine temperaturudsving, og ligeledes hvis jeg er ved at blive syg, så sladrer den med det samme.

 

En af de helt store gevinster er, at trackingen har gjort mig i stand til at finetune og tilpasse mig, det mit nervesystem har brug for. Jeg ved godt, at det er nørdet, men jeg elsker at kunne skrue på knapperne mere bevidst, så jeg trives bedst muligt. Også på vej ind i den sidste fase af min perimenopause.

Alt i alt en værdifuld investering, som også har vist sig at være et fantastisk energimanagement redskab, som har hjulpet mig med at øge mit energiniveau og mit givet mig et større velvære.

Energimanagement er et emne, som jeg brænder for, og er du nysgerrig på begrebet - både fra et østligt og et vestligt perspektiv, så går vi i dybden med det på Vol. 1 af Yin Unwind uddannelsen  (for det handler om så meget mere end den fysiske praksis).

Er du bevidst om, hvordan du regulerer dit nervesystem? Hvis yoga indgår i mikset, så vil jeg elske at møde dig på yogamåtten. Du kan se de kommende events HER

KH Trine x

 

 

Læs mere

Du har fuld tilladelse til at følge dit hjerte

Du har fuld tilladelse til at følge dit hjerte

Jeg er landet på dansk jord, og har allerde nydt smagen af danske jordbær og alt det grønne udendørs. I denne uge har jeg indrettet, hvad der normalt er ungernes værelse hos mine svigerforældre t...

Læs mere
Regner det på Bali?
Mama Bali

Regner det på Bali?

Bali har officielt kun 2 sæsoner: Dry season (april - september) & Wet season (oktober - marts). Dog er det ikke regnvejr, som vi kender det fra Danmark. Fordi Bali er en frodig subtropisk ø, s...

Læs mere