3 genveje til en grønnere hverdag med mindre kemi

 

Da jeg begyndte at fordybe mig og lære mere om yoga, kroppen og vores indre organer, var det som en slags wake-up call, hvor jeg begyndte at blive meget mere opmærksom på, om der var unødig kemi i det jeg puttede i munden, smurte kroppen ind i og omgav mig med.  

En grønnere hverdag med mindre kemi lyder måske uoverskueligt – men det behøver ikke at være så svært. Her deler jeg tre simple måder, som jeg selv har fulgt og som har gjort en stor forskel hjemme hos os:

 

1: Ryd op i dine skønhedspleje-produkter

Er du i tvivl om, hvor du skal starte, så vil jeg klart anbefale, at du starter med at rydde op i dine personlige skønhedsplejeprodukter.

Tænk på alle de produkter, som du smører på kroppen hver eneste dag. Desværre er mange konventionelle hudplejeprodukter en af de største bidragsydere af problematiske sundhedsskadelige stoffer. Problemet er, at huden, som er vores største organ, optager en stor del af alt det, du smører på den.

De skadelige stoffer ophobes inde i kroppen og påvirker blandt andet vores indre organer, nervesystem og hormonsystem.

Derfor er der god grund til at være opmærksom på, hvad du smører dig ind i.

Du behøver ikke at smide alt, hvad du har ud. Men næste gang du løber tør for et plejeprodukt, så erstat det med et grønnere alternativ.

Tip:

Skal du starte med ét produkt, så udskift din deodorant. Armhulerne er et sart område, hvor der er direkte adgang ind til et stort antal lymfenoder, og det er tæt på dit brystvæv. Derfor er det en god ide at undgå ingredienser såsom parfumer, parabener, aluminium og phtalater i din deodorant.

 

2: Skab et sundere indeklima

Problematisk kemi har det også med at finde vej ind i vores hjem. Indeklimaet har stor betydning for vores sundhed og velbefindende. Gå en tur gennem dit hjem og overvej, hvad der kunne gemme sig af harmfulde kemikalier:

  • Alt fra stearinlys (særligt stearinlys & duftlys! Selv de såkaldt ’naturlige’, hjemme hos os er vi gået helt bort fra stearinlys af samme grund)

 

  • vaskepulver, skyllemiddel, håndsæbe, tandpasta og rengøringsprodukter.

 

De synes måske harmløse, men ofte er de fyldt med toksiske ingredienser  – som hverken er gode for os mennesker eller for miljøet.

Inden du bliver overvældet over alle de kemifyldte produkter, du måske har på lager, så start med at udskifte dem et rum af gangen.

Det kan godt føles som en jungle nogle gange. Men er det dit ønske at få en grønnere og mere kemifri livsstil, så hold dig til produkter, som er øko-, allergi- og/eller svanemærkede. Herhjemme er vi rigtig glade for Ecoverts produkter.

Tip: Jeg elsker grønne planter. De skaber hygge indendøre, og som en bonus hjælper de med at rense luften og booste humøret.

 

3: Boost din lever, din indre afgiftningscentral

Leveren er vores største organ, og den fungerer blandet andet som en stor afgiftningscentral for hele kroppen. Alt hvad der ikke kan nedbrydes, sendes til leveren. Fungerer den ikke optimalt, så akkumuleres affaldsstofferne inden i os, eller ryger ud i blodbanen, hvilket giver en række gener.

I en verden som vores med forurening og sundhedsskadelig kemi, er leveren ofte på overarbejde, så det er en god ide at booste leveren regelmæssigt.

Tip: For at lette min levers rensningsarbejde, følger jeg nogle guidelines, som jeg har fra mine studier i Taoisme og råd fra mine lærere. Rutiner, der støtter op om leverens afgiftningsarbejde indefra:

Start dagen med et glas varmt vand med citron. Det sætter gang i fordøjelsen, så affaldsprodukterne, der er udskilt i løbet af natten bliver elimineret fremfor at 

Spis så ren og ubearbejdet mad som mulig 

Minimer indtag af alkohol og kaffe

Undgå raffineret sukker

Fyld ekstra op med grøntsager - gerne de grønne

 

 

Det er et par af mine bud på, hvordan du kan forårsklargøre dine indre og ydre omgivelser.

 

Er du klar til at gå i gang?

 

Lad mig meget gerne høre, hvilke forandringer du er klar til at gå igang med, jeg elsker at høre fra dig.

 

Yin Yoga sekvens til at booste din lever

I næste uge deler jeg en Yin Yoga sekvens på bloggen, som vi netop har filmet. En sekvens af stillinger, der stimulerer flowet gennem lever & galdeblære meridianerne. Stay tuned.

 

Kh Trine

 

Forkæl dig selv

Hvis du lever som de fleste moderne mennesker i dag, så lever du et liv med for meget gøren og for lidt væren. Det er helt i orden at have travlt og jonglere med mange bolde, vi skal bare også huske pauserne. Pauser, hvor vi tuner indad, lader op og nærer os selv.”

Trine Hedegaard